Jan Miske is dit weekend op zoek naar ooievaars, net als tientallen andere Nederlanders

Jan Miske is dit weekend op zoek naar Ooievaars

Emmenaar Jan Miske trekt er dit weekend op uit om zoveel mogelijk Groningse en Drentse ooievaars te tellen. Trekken ze naar het zuiden of blijven ze deze winter lekker in Nederland?

Minder ooievaars geteld dan vorig jaar, grootste groep in het Reestdal
Lees verder

Tientallen vrijwilligers zoeken dit weekend naar ooievaars tijdens de nationale wintertelling, georganiseerd door STORK, de afkorting van Stichting Ooievaars Research & Knowhow en, niet geheel toevallig, het Engelse woord voor ooievaar. Verspreid door het land doen tientallen vogelliefhebbers mee met de telling.

Tussen de 200 en 300 ooievaars

,,Op dit moment zijn er tussen de 200 en 300 ooievaars in deze contreien", zegt Miske. Het gaat dan om de ooievaars die in de zomer in Groningen en Drenthe paren en eieren uitbroeden. Een groot deel daarvan trekt in de winter naar het zuiden. Miske: ,,Vandaag verwacht ik maximaal tien te tellen."

Waarom er geteld wordt? STORK wil graag meer weten over ooievaars. Waarom blijven ze hier? Wanneer blijven ze hier? Op die manier kunnen ze beter beschermd worden. Het is niet normaal dat de dieren in Nederland blijven, maar Miske is er niet rouwig om. ,,Je spreidt de risico's een beetje. Onderweg naar het zuiden hebben ze allerlei mogelijkheden om te verongelukken."

'Doorweven met vogels'

,,Mijn hele leven is doorweven met vogels", vertelt Miske, die niet alleen ooievaars telt maar ook een vergunning heeft om de dieren te mogen ringen. ,,Als mensen een ooievaarsnest in de tuin krijgen, bellen ze mij vaak. Daarom weet ik redelijk goed hoe het zit met de ooievaars in het Noorden."

[firstName], je hebt net een artikel gelezen! Nu je hier toch bent, vragen we graag je aandacht voor het volgende:

Je hebt op dit moment een gratis account. En dat is natuurlijk prima. Je hebt daarmee toegang tot een belangrijk deel van het nieuws dat onze 100+ journalisten elke dag brengen, maar je mist nu wel veel. Zo kan je niet onbeperkt onze verdiepende PLUS-artikelen lezen en heb je ook geen toegang tot onze digitale krant. Zonde natuurlijk! Daarom bieden we je graag een proefabonnement aan, zodat je kennis kan maken met alle interessante extra’s die je nu mist.

Onze PLUS-artikelen bieden verdieping van het nieuws. Ook de extra's van het Dagblad vallen onder PLUS, zoals bijzondere columns en commentaren. Met trots gemaakt voor de lezers die willen weten hoe het écht zit. In tekst, foto en video leggen wij uit wat het nieuws betekent voor jou en jouw omgeving.

Bekijk proefabonnementen
Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.