Jan Siebelink, Ursel de Geer en Joël Broekaert bij wild boekenfeest in Assen

Schrijvers Özcan Akyol, Jan Siebelink en Jessica Durlacher luisteren 10 maart de vijfde editie van het BoekenFEST in De Nieuwe Kolk in Assen op. Het wordt meer een festival dan ooit tevoren met het thema: Into the Wild.

Kampvuren, jungles en etages met namen van wilde dieren. De hele Nieuwe Kolk is zaterdag 10 maart omgetoverd tot natuurparadijs. Het jaarlijkse boekengala, dat sinds een paar jaar BoekenFEST heet, pakt groots uit voor het eerste lustrum. Het thema is afgeleid van het natuurthema van de Boekenweek.

Dertig schrijvers, van local hero’s tot grootheden

Er komen dertig schrijvers. De grootste schrijvers, de Kings en Queens van de jungle, staan op de eerste etage. Waaronder Jan Siebelink, Jessica Durlacher en Jan Wolkers-biografieschrijver Onno Blom. Ursul de Geer komt vertellen over zijn voorstelling Vele Hemels Boven de Zevende, naar een boek van Griet Op de Beeck. De voorstelling is een dag later in DNK te zien.

In een ander deel van het gebouw zijn de Freaks en Creeps te zien: thrillerschrijvers Annet de Jong en Carla de Jong. Zelfs het eten is wild. Culinair journalist Joël Broekaert van het programma De 5 Smaken komt sprinkhanen bakken.

Alle optredens in open ruimtes, makkelijk heen en weer hoppen

De foyer wordt omgebouwd tot relaxplek, met een kampvuur, zitzakken en een silent poetry disco waarbij gedichten via koptelefoons te beluisteren zijn. De optredens duren allemaal maximaal een half uur, om te bevorderen dat de bezoekers naar meerdere schrijvers gaan kijken. De schrijvers lopen ondertussen vrij rond en zijn benaderbaar voor lezers.

Het is dit keer nog meer een festival dan andere jaren. ,,Vorig jaar hadden we nog een lange voorstelling van Giphart en Bart Chabot in het theater. Dan gaan mensen kiezen, en niet meer naar andere optredens. Daarom gebruiken we die theaterzaal dit keer niet, bijna alle optredens zijn in open ruimtes’’, zegt Hanneke Bruggeman directeur van DNK.

Iedere schrijver heeft persoonlijk assistent in de vorm van ‘gewone’ Assenaar

DNK heeft voor iedere schrijver een persoonlijk assistent geregeld. Daarvoor zijn gewone Assenaren gevraagd. Die halen de schrijver op, blijven het hele evenement bij de schrijver en brengen de schrijver desnoods naar bed. Bruggeman zegt dat schrijvers dat erg waarderen. ,,Er zijn al mooie vriendschappen ontstaan.’’

Alle leden van de bibliotheek kunnen voor half geld naar binnen: 7,50 euro. Niet-leden betalen 15 euro.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.