Jan de Vries (Noordbarge) - die geen overlast wenst van carbidschieten - krijgt het gelijk van de rechtbank

De rechtbank in Groningen Rob Zijlstra

Jan de Vries uit Noordbarge heeft het gemeentebestuur van Emmen terecht voor de rechtbank gedaagd. De ontheffingen die die gemeente heeft verleend voor carbidschieten in Noordbarge en Zwartemeer zijn niet op een zorgvuldige wijze tot stand gekomen.

Dit is het oordeel van de rechtbank in Groningen. Het kort geding diende woensdag.

Tijdens het kort geding werd duidelijk dat de gemeente Emmen bij het verlenen van de ontheffing voor carbidschieten geen belangenafweging heeft gemaakt. Het verzoek van De Vries aan de gemeente om op te treden tegen mogelijke overlast is daarmee terecht. Het gemeentebestuur heeft geen inzicht kunnen geven in de wijze waarop haar besluit tot stand is gekomen. Vrije vertaling: de gemeente deed maar wat.

Geen gevolgen voor de gemeente

Consequenties heeft dit niet. Woensdag gaf de rechter de gemeente de opdracht naar alternatieve locaties te zoeken om de overlast te beperken. De gemeente kreeg daar vier uur de tijd voor. In Zwartemeer werd een alternatieve locatie gevonden, in Noordbarge werd (al eerder) besloten dit jaar af te zien van carbidschieten.

Jan de Vries strijdt al jaren tegen het carbidschieten in Noordbarge en Zwartemeer. Hij is niet tegen carbidschieten, wel tegen de overlast die ermee gepaard gaat.

Geen energie steken in zo iemand

Hoewel hij keer op keer de rechtbank aan zijn zijde vindt, is het gemeentebestuur van Emmen dat de steken laat vallen van mening dat De Vries vooral een lastpost is. In een reactie zei een woordvoerder van de gemeente woensdag: ,,We moeten eigenlijk helemaal geen energie steken in iemand die zich telkens zo opstelt’’.

De rechtbank heeft bepaald dat de gemeente Emmen opdraait voor de kosten van het proces (178 euro). Ook moet de gemeente de reiskosten van De Vries (van zijn woning naar de rechtbank en terug) betalen: 16,50 euro.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe