Jan en Yvonne Soplanit uit Emmen sprongen enkele weken geleden een gat in de lucht. Woningcorporatie Lefier vertelde hen dat ze een appartement kunnen huren in de gloednieuwe Emmer Hondsrugstoren, met 65 meter het hoogste woongebouw van Drenthe. Vanaf de zevende etage kijken zij straks uit op zowel de kerktoren van Emmen als die van Sleen.

Yvonne (64) Soplanit draait er niet omheen. Met de aanstaande verhuizing naar de Hondsrugtoren in Emmen gaat voor haar een droom in vervulling. ,,Ik was al verliefd op de toren toen de eerste paal de grond in ging. Het gebouw sprak me aan, maar ook de plek, zo aan de rand van het centrum.’’


loading

Talloze malen maakte ze Lefier duidelijk dat ze er heel graag met haar man wilde wonen. ,,Dat het gelukt is, is natuurlijk helemaal top. En dan ook nog op de zevende etage, de hoogste etage van alle huurappartementen. Geweldig gewoon.’’

De toren die de skyline van Emmen veranderde: 17 verdiepingen en 65 meter hoog

De nu nog onbewoonde Hondsrugtoren is in Emmen tot nu toe het meest in het oog springende project van de Emmer projectontwikkelaar Peter van Dijk. Het gebouw op de hoek Hondsrugweg/Frieslandroute/Weerdingerstraat veranderde de skyline van Emmen voorgoed. De toren pal achter de bibliotheek telt maar liefst 17 verdiepingen.


loading

In het najaar van 2018 werd het bouwbord onthuld en langzaam maar zeker zagen Emmenaren daarna het gebouw zich ontwikkelen. Bij Lefier regende het aanmeldingen: meer dan 400 liefhebbers toonden interesse voor een van de 28 huurappartementen. De toewijzing ging op de gebruikelijke manier: op basis van inschrijfduur. Alle koopappartementen zijn al lange tijd geleden verkocht.

Plek eeuwen geleden ook al bewoond, maar toen stonden er boerderijen

Het echtpaar Soplanit hoopt medio volgende maand te kunnen verhuizen. Hun woning in de Emmer wijk Rietlanden zette het stel na het verlossende telefoontje van Lefier te koop en is inmiddels verkocht. De toren staat op een deel van Emmen dat heel vroeger ook al bewoond was. Archeologen troffen voor de bouw van de Hondsrugtoren sporen aan van twee boerderijen: eentje uit de elfde eeuw en eentje uit de periode van 400 tot 200 voor Christus.

loading


Met de bouw van de toren komt ook een droom uit van de 53-jarige Peter van Dijk. Als twintiger liep hij in New York en raakte daar onder de indruk van de vele wolkenkrabbers. Hij vond het fantastisch dat mensen zulke hoge flats konden bouwen, maar ook dat in New York blijkbaar niet in beperkingen werd gedacht. Ooit, dacht Van Dijk, laat ik zelf in Emmen een heel hoge flat bouwen. Het heeft even geduurd, maar hij kreeg het voor elkaar.

loading


Aanvankelijk wilde Van Dijk het gebouw Manhattan-toren noemen. Maar dat vonden de meeste Emmenaren te gortig, zo bleek bij een stemming op internet. Zo’n 65 meter de lucht in is prima, maar wel graag in figuurlijke zin allemaal de voetjes op de grond. Hondsrugtoren moest het dus worden. En zo heet de toren dus nu, de nieuwe woonplek van de dolblije Jan en Yvonne Soplanit.Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe