Jannes Mulder bij Gouden Pijl: ‘Als speaker gaat het bij mij vanzelf, net als poepen’

Zijn stem klinkt vrijwel onafgebroken uit de luidsprekers langs het parcours. Speaker Jannes Mulder is al jaren onlosmakelijk verbonden met De Gouden Pijl.

Ook zondag is Mulder, beter bekend als speaker Jannes er weer luid en duidelijk bij. Vanaf twee uur ‘s middags tot laat in de avond geeft hij commentaar bij de wielerwedstrijden. Hoewel, commentaar? Wat de 51-jarige Steenwijker (getrouwd en vader van twee kinderen) doet, heeft meer weg van een cabaretvoorstelling.

Mensen vermaken

Zo gek is dat trouwens niet. Mulder timmert in de regio ook als cabaretier aan de weg. ,,Bij De Gouden Pijl ben ik geen commentator die droog verslag doet van een wedstrijd”, legt hij uit. ,,Ik word door de organisatie ingehuurd om de mensen te vermaken.” Mulder is ook speaker bij andere wielercriteriums, zoals Het Spektakel van Steenwijk in zijn eigen woonplaats komende dinsdag. Hij doet ook veel skeelerwedstrijden en in de winter is hij als speaker actief bij het schaatsen op de Weissensee in Oostenrijk.

ADHD-er

De Gouden Pijl in Emmen heeft Mulder al zeker tien keer gedaan, zegt hij. De Steenwijker werkt daar altijd samen met een andere speaker. Dit jaar met Erik Jager uit het Friese Drogeham. ,,Ik mag zelf weten wie ik meeneem. Ik kijk naar wie er kan en met wie ik goed kan samenwerken. Dat is dit jaar Erik. Hij is iets zakelijker dan ik, degelijker. Die afwisseling is goed. Het is echt niet leuk om vier of vijf uur lang alleen maar naar een grappenmakende ADHD’er zoals ik te luisteren.”

‘Geef net zoveel energie als de wielrenners’

Ook is het fysiek volgens Mulder niet vol te houden om een evenement als de Gouden Pijl alleen te doen. ,,Ik geef net zoveel energie als de wielrenners. Ik reageer heel snel op wat er gebeurt. Ik probeer met humor het publiek te vermaken. Maar ik let ook op de veiligheid. Als mensen oversteken, waar dat gevaarlijk is, roep ik dat ook. Maar wel met een kwinkslag. Ik ga er vanuit dat mijn moeder het leuk moet vinden.”

Mulder heeft een bijzondere voorbereiding gehad op De Gouden Pijl. Vanaf donderdag was hij vrijwel onafgebroken te vinden op het terrein van Dicky Woodstock, het festival in Steenwijkerwold dat dit jaar voor de 30ste keer is gehouden. ,,Ik heb de donderdag en de vrijdag gepresenteerd en zaterdag het Zwientje Tikken. Zaterdagavond heb ik de presentatie aan iemand anders overgelaten.”

Begeleider ex-gedetineerden

Natuurlijk kijkt Mulder ook wie er bij De Gouden Pijl aan de start staan. Hij heeft de Ronde van Frankrijk gevolgd en volgt renners op sociale media. ,,Verder gaat het bij mij als speaker eigenlijk vanzelf, net als poepen.” Zijn werk als speaker is een bijbaan voor Mulder, net als zijn raadslidmaatschap voor de PvdA van Steenwijkerland. In het dagelijks leven is hij forensisch begeleider. Hij biedt ambulante hulp aan ex-gedetineerden. ,,Het is best een veeleisende baan. Als speaker kan ik mij lekker uitleven. Het is echt een uitlaatklep voor mij.”

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.