Jaren eerder dood in Coevorden? Gemeente wil afrekenen met morbide cijfers

Inwoners van de gemeente Coevorden gaan statistisch gezien jaren eerder dood dan gemiddeld elders in het land. Coevorden wil korte metten maken met dit alarmerende gegeven.

,,De levensverwachting in onze gemeente ligt zeven jaar lager dan het landelijke gemiddelde’’, zegt wethouder Joop Brink (PvdA). ,,Dat willen we structureel veranderen.’’

Er zijn de afgelopen jaren al allerlei initiatieven ondernomen om de gezondheid van Coevordenaren te verbeteren, zoals meer bewegen voor ouderen, trainingsprogramma’s voor diabetici en COPD-patiënten en het stimuleren van zwemmen. De gemeente nodigt inwoners nu uit om andere projecten en ideeën te komen. Daarvoor ligt dit jaar 170.000 euro op tafel.

Ook lagere levensverwachting in Emmen, Borger-Odoorn, Hoogeveen, Aa en Hunze

De veel lagere levensverwachting voor Coevorden is in deze regio niet uniek en al jaren bekend. De schrikbarende getallen over de volksgezondheid gaan ook op voor andere veenkoloniale gebieden in Drenthe en Groningen. Emmen, Borger-Odoorn, Hoogeveen, Aa en Hunze maar ook grote delen van de provincie Groningen hebben met dezelfde problematiek te kampen.

Armoede, roken en alcohol

Het heeft te maken met opleiding, want mensen met een hogere opleiding leven langer. Het hangt samen met armoede, een ongezondere leefomgeving en leefstijl. Slechtere voeding, minder lichaamsbeweging, hoger alcoholgebruik, roken, slechte huisvesting en door de stress van het moeilijk kunnen rondkomen; het zijn allemaal factoren die van invloed zijn.

Het geld om inwoners te stimuleren met plannen te komen om de gezondheid te verbeteren is afkomstig van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Er lopen ook andere projecten, zoals Kans voor de Veenkoloniën.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.