Jenny Stern (94) overleden: ze was de laatste overlevende van de Tweede Wereldoorlog in de joodse gemeenschap in Assen

Jenny Stern. Foto Jeroen Kelderman

In haar woonplaats Assen is vrijdagavond Jenny Stern (94) overleden. Ze was de laatste overlevende van de Tweede Wereldoorlog van de joodse gemeenschap in Assen.

Jenny Stern was een markant persoon. Ze had een uitgesproken mening en stak die niet onder stoelen of banken. In april zei ze in een interview voor de rubriek ‘Nu 1945, 75 jaar bevrijding’ in deze krant dat de bevrijding voor haar erger was dan de oorlog.

De modezaak van haar ouders, Aron en Frouwien Stern, aan de Marktstraat in Assen was ingenomen door NSB-ers en is na de bevrijding geplunderd door anderen. Ze stuurde als 19-jarig meisje de indringers persoonlijk de deur uit.

Alleen Jenny en Hetty keerden terug

Jenny en haar oudere zus Hetty zijn de enigen van het gezin Stern die terugkeerden na de oorlog. Haar vader en moeder zijn met haar jonge zusje Leny van 7 in Sobibor vergast, drie dagen nadat ze in Kamp Westerbork op de trein gezet waren. Jenny zat ook in Kamp Westerbork en zag dat haar ouders en zusje op transport werden gezet.

Voor de deur van de voormalige kledingzaak Stern in de Marktstraat liggen drie struikelstenen. Keien met vierkante koperen plaatjes. De namen van haar omgekomen ouders en zusje staan erin gegraveerd, met geboorte- en overlijdensdatum: 23 april 1943, Sobibor.

Zeven onderduikadressen

Jenny wist uit Westerbork te ontsnappen en verbleef in de oorlog op zeven onderduikadressen. Na de oorlog keerde ze terug naar haar ouderlijk huis in Assen waar ze met haar zus Hetty de zaak van haar ouders probeerde voort te zetten. Dat werd geen succes. Jenny ging naar Amsterdam en Zwitserland, waarna ze terugkeerde in Assen.

Ze ging in de woning boven de zaak van haar ouders wonen en is daar vrijdag volgens haar wens gestorven na een kort ziekbed. Een week voor haar dood zat ze nog op haar favoriete terras in Assen.

Asser kille

Met Jenny Stern is de laatste van de Asser kille die de oorlog overleefde heen gegaan. Kille is Hebreeuws voor gemeenschap. De joodse gemeenschap in Assen bestond rond 1900 uit zeshonderd leden, vooral zakenlieden aan de Rolderstraat, Oudestraat, Groningerstraat en Gedempte Singel.

Een groot deel van hen vond in de oorlog de dood, het Joodse monument op de hoek van de Oudestraat en Groningerstraat herinnert aan hen.

Jenny Stern laat een dochter en zoon na. Haar zoon Niek van der Oord schreef het boek Het mankeert ons aan een goed adres ’ met het levensverhaal van zijn moeder als rode draad.

Dood is dood

Jenny Stern zag niet op tegen de dood, zei ze in het interview ,,Nee hoor, dood is dood. Dan zit ik na twee dagen in het oventje. Er hoeven geen mensen bij te zijn en geen bloemen.”

Ze was fan van Freddie Mercury, de zanger van Queen. ,,Een excentriek figuur, dat ben ik ook. I want to break free, dat nummer moeten ze draaien op mijn crematie.”

En zo geschiedde. Jenny Stern is maandag in besloten kring gecremeerd.

Lees hier meer over het bevrijdingsjaar 1945

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe