Jeroen Kleyberg uit Assen beste basisschooldirecteur van Nederland

De beste schoolleider van Nederland werd hij niet, maar met zijn tweede plek mag Jeroen Kleyberg uit Assen zich nu wel de beste schoolleider van Noord-Nederland én van het gehele basisonderwijs noemen.

Sterker nog, de schooldirecteur van Kindcentrum Het Sterrenschip in Assen was zelfs de enige genomineerde uit de drie Noordelijke provincies. En dus toog hij dinsdag samen met zijn vrouw en twee collega’s naar Breukelen. Daar vond in de Nyenrode Business Universiteit de ‘Dyade Bestuursbokaal 2017’ plaats.

Goed leiderschap verdient een eigen prijs

Net als voorgaande jaren organiseerde Dyade Advies een landelijke verkiezing voor beste schoolleider, beste schoolbestuurder en het beste bestuursverslag. Het bedrijf houdt zich bezig met de bedrijfsvoering van het onderwijs. Goed leiderschap is volgens hen daarin cruciaal en verdient een eigen prijs.

In zijn versierde kantoor vertelt Kleyberg enthousiast over de feestelijke dag en de verrassingen vooraf. Zonder dat hij het wist en afzonderlijk van elkaar gaven twee intern begeleiders (IB’ers) en de adjunct-directeur Kleyberg op. ,,Zo’n vier weken geleden ontving ik een brief dat ik door een aantal collega’s was genomineerd. Ik was wel een beetje met stomheid geslagen”, vertelt de basisschooldirecteur. ,,Ik vind dat wat ik doe eigenlijk vrij normaal, maar het is wel fijn dat het gewaardeerd wordt.”

Honderden aanmeldingen

Nadat hij – samen met drie andere schoolleiders – door een jury werd gekozen uit enkele honderden aanmeldingen kwam de jury op bezoek op school. Daar werd een filmpje opgenomen, dat later tijdens de uitreiking werd vertoond. “Mensen in de zaal moesten ter plekke en naar aanleiding van de filmpjes stemmen.”

Hoewel hij aangeeft de nominatie ontzettend te waarderen, blijft hij er ook nuchter onder. ,,Al die reacties en complimenten maken me bijna verlegen”, lacht Kleyberg. ,,Ik hield me hier vooraf niet mee bezig en dat gaat ook niet veranderen, maar het levert me wel hernieuwde energie op. Een stukje erkenning is toch wel fijn.”

Altijd een luisterend oor

Maar wat maakt Kleyberg een goede schoolleider? “Dat vind ik toch moeilijk om over mijzelf te zeggen”, begint hij bescheiden. “Maar ik denk dat ik betrouwbaar ben, consequent en benaderbaar. Dat vind ik belangrijk. We doen het echt samen: met de kinderen, de ouders en de collega’s. Ik doe wat ik zeg en zeg wat ik doe.”

Daar sluiten zijn collega’s zich volledig bij aan. ,,Jeroen heeft echt voor stabiliteit gezorgd. Daarnaast heeft hij altijd een luisterend oor. We kunnen altijd en met alles bij hem terecht”, vertelt IB’er Yvonne Blankenstijn. ,,Hij houdt er alleen niet van om in de belangstelling staan.’’

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.