Jeugd ontbreekt bij jongerendebat in Assen

Ondanks de inspanningen van de jongerenraad Assen was er woensdag nauwelijks jeugd aanwezig tijdens het Jongeren Verkiezingsdebat in de raadszaal.

Een tiental belangstellenden neemt plaats in het publiek als rond de klok van drie uur debatleider Mohammed (13) iedereen welkom heet. „Het zou eigenlijk een jeugddebat zijn, maar er zijn maar twee jongeren”, begint hij aarzelend. „Maar het moet alsnog kunnen om een mooie discussie tot stand te brengen.”

Onderwerpen die interessant zijn voor jongeren

Elke partij stuurt een afgevaardigde naar voren om onder de enthousiasmerende leiding van Mohammed te debatteren over onderwerpen die jongeren interessant vinden: Formule 1, jongerenhuisvesting en evenementen. Af en toe valt één van de posters van de muur, die de raadsleden vooraf nog snel even op muren en ramen geplakt hebben. Het mag de pret van het gemoedelijke debat niet drukken.

Simone Wever, voorzitter van Jong Assen, hoopt dat het debat helpt om duidelijk te krijgen hoe de verschillende partijen denken over onderwerpen die spelen bij de jeugd in de stad. „Ik wil de aanwezige kandidaten meegeven om ook na de verkiezingen echt samen te gaan werken met jongeren.”

Standbeeld voor Tokkel

Hoewel er enkele serieuze discussies worden gevoerd, blijkt het debat vooral een mooie gelegenheid voor de (kandidaat-)raadsleden om hun standpunten over jongerenkwesties nog eens goed duidelijk te maken.

Op de vraag wat er in Assen moet veranderen krijgt PvdA-kandidaat Willard Bouwmeester bijval van het publiek bij zijn antwoord dat er een standbeeld van de in 2001 overleden stadszwerver Tokkel moet worden opgericht.

Er is ruimte voor een lach

Er wordt ook gelachen. Bijvoorbeeld om D66-raadslid Remi Moes, die moeite heeft zich aan de opdracht te houden om in de ‘versnelde ronde’ in één woord antwoord te geven op de gestelde vragen.

Na afloop is Mohammed ondanks de lage opkomst tevreden. „Ik zal dit artikel aan mijn maatschappijleraar laten zien, misschien is onze school er dan de volgende keer wel bij.”

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.