Jeugd sloopt ponton in de Kleine Rietplas

Het ponton in de Kleine Rietplas ligt er slechts een paar maanden, maar is al gesloopt. Een aantal jongeren heeft de kabels met daaraan de betonblokken losgemaakt.

Witheet

,,Ik was witheet van woede en diep teleurgesteld toen ik het onlangs ontdekte’’, zegt Henry Ahlers, voorzitter van de wijkvereniging Rietlanden. Het ponton was daar juist neergelegd voor de jeugd, zodat zij niet meer vanaf de omliggende bruggetjes in de plas hoeven te plonsen. Dat leidde tot overlast en onveilige situaties.

De wijk heeft zich twee jaar lang ingezet om het drijvende speeltoestel in de plas te krijgen. Aanvankelijk stuitte het plan op verzet van de gemeente. Die was bang dat het object te groot was, waardoor kinderen moeilijk onder het plateau vandaan zouden kunnen komen. Nadat de wijkvereniging het ontwerp wijzigde, kreeg ze groen licht.

Volgens Ahlers hebben sinds de plaatsing in juni al veel jongeren genoten van het speeltoestel. ,,Maar helaas vinden sommigen het nodig om de boel te vernielen’’, zegt de voorzitter.

Hufterproof

Leverancier Easy Pontons uit Werkendam (Noord-Brabant) heeft een week geleden het drijvende gevaarte weer gerepareerd en hufterproof gemaakt. Toch zat de vernieling Ahlers nog dwars. Hij plaatste daarom een bericht op de Facebookpagina van de wijkvereniging, waarin hij de jongeren oproept om na te denken over hun daad. ,,Wij hopen dat zij zichzelf nogmaals de vraag stellen: waarom sloop ik een speelobject dat speciaal voor de jeugd is aangebracht?’’ Ahlers doet ook een beroep op de ouders om dit voorval met hun kinderen te bespreken.

Mocht het speeltoestel in de toekomst weer worden gesloopt, dan vreest Ahlers voor de toekomst van het ding. ,,Als hij nu nog niet hufterproof is, dan moet hij misschien maar weg.’’ De voorzitter hoopt dat het zover niet hoeft te komen. Het ponton heeft overigens niet alleen te lijden onder vandalen. De ganzen en meeuwen maken er ook graag gebruik van en bedekken het met een laag vogelpoep.

Ahlers: ,,Gelukkig is er een aantal buurtbewoners dat de boel vrijwillig schoonmaakt. Daar zijn we heel erg blij mee. We zoeken nog een rubberbootje, zodat we het ponton zelf makkelijker kunnen onderhouden.’’

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.