Jeugddebat: Drenthe is niet hip

Hoe moet onze provincie er in het jaar 2050 uitzien? Dat is de vraag waarover vijftig jongeren zich vandaag bogen tijdens het Nationaal Jeugddebat Drenthe.

De voorzitter van het Drents parlement leidt normaliter debatten tussen de keurige dames en heren van het provinciale bestuur. Maar vrijdag had Statenlid Henk Nijmeijer de eer om voorzitter te zijn van een debat tussen een heel andere club mensen.

Middelbare scholieren uit heel Drenthe mochten plaatsnemen in de zetels van de Statenzaal in het provinciehuis. ,,Je spreekt pas wanneer de voorzitter jou het woord heeft gegeven”, opent Nijmeijer het debat enigszins streng. De waarschuwing lijkt overbodig, keurig beginnen de scholieren elk hun beurt met ,,bedankt voor het woord, meneer de voorzitter”.

De jongens en meiden zijn verdeeld over vier fracties, elke fractie heeft zich gebogen over een ander thema. Fractie A trapt af met het thema ‘Een hippe provincie’. ,,Wie vindt Drenthe écht hip?”, opent de fractievoorzitter haar pleidooi. Geen van de vijftig vingers gaat de lucht in.

In het debat over hoe dat in de toekomst beter kan, komen de jongeren tot allerlei oplossingen: ,,Waarom organiseren wij niet een soort Amsterdam Dance Event in Drenthe? Wij moeten altijd reizen als we naar een festival willen”, stelt een van de fractieleden. Een ander vult aan: „Het openbaar vervoer naar Assen is prima geregeld!” Ook moet minder leegstand in de steden ervoor zorgen dat Drenthe weer hip wordt „Als je Primark of een Forever 21 vraagt om naar Drenthe te komen dan komen er meer toeristen”, luidt de redenatie.

En zo debatteren de jongeren een hele middag onder luisterend oor van ‘hun’ politici Roy Pruisscher, Ko Vester en Rudolf Bosch. Ze zijn ervan overtuigd dat die politici werk maken van hun plannen. ,,Ze luisterden goed naar onze plannen want ze stelden er erg goede vragen over”, zegt een van de fractieleden na afloop. Op de vraag of de jongeren bereid zijn mee te denken en werken aan de uitvoering van de plannen antwoorden ze dan ook met een volmondig „Ja!”

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.