Jeugdhulp wilde kort voor dood van Sharleyne (8) ingrijpen

Jeugdhulpverleners waren kort voor de dood van de 8-jarige Sharleyne uit Hoogeveen van plan in te grijpen vanwege zorgen over haar veiligheid.

Dat blijkt uit het inspectierapport over de hulpverlening rond het vorig jaar juni onder verdachte omstandigheden overleden meisje. Kort voor haar dood was aan haar moeder verteld dat werd overwogen om Sharleyne onder toezicht te stellen. ,,Dit overviel moeder omdat zij niet eerder geïnformeerd was over consequenties van niet meewerken aan vrijwillige hulpverlening”, staat in het rapport.

Aan de vrouw werd verteld dat op 9 juni een besluit zou vallen over de kinderbeschermingsmaatregel. Maar zover kwam het niet. In de nacht van 7 op 8 juni 2015 werd Sharleyne dood gevonden onderaan de flat in Hoogeveen, waar zij op de tien hoog met moeder woonde. Of zij is gevallen, gesprongen of gegooid is onopgehelderd. De moeder is in de nacht van het fatale drama opgepakt. Zij zat een paar dagen vast, maar weigerde een verklaring af te leggen. De moeder is geen verdachte meer. Volgens het Openbaar Ministerie is niet te achterhalen wat er precies is gebeurd.

Volgens het inspectierapport was het gezin sinds 2012 bekend bij de hulpverlening in de gemeente Hoogeveen door meldingen over drankmisbruik en verwaarlozing. Instanties zagen geen reden om maatregelen te nemen ter bescherming van het kind. In de weken voor haar dood veranderde dat door een reeks incidenten. Er werd een overleg gepland over de noodzaak om de rechter in te schakelen om de moeder uit het ouderlijk gezag te zetten en het meisje eventueel uit huis te plaatsen. Een dag voor het geplande overleg kwam Sharleyne op tragische wijze om het leven.

Burgemeester Karel Loohuis van Hoogeveen erkende in een reactie op het inspectierapport dat niet genoeg is gedaan voor het meisje. Haar vader heeft heeft verzocht om heropening van het strafrechterlijk onderzoek naar de toedracht de dood van zijn dochter. Eind juli doet het hof uitspraak.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.