Jeugdtour Assen: 'Het is eigenlijk een mini-Tour de France'

De 54ste editie van de European Junior Cycling Tour staat voor de deur. Maandag begint het spektakel met een proloog in het Asserbos.

Maar liefst 800 jeugdige wielrenners uit 21 landen gaan komende week de strijd met elkaar aan op de wegen van Drenthe. Het jeugdtournooi is al jaren ongekend populair bij wielrenners door heel Europa, en zelfs daarbuiten. „Binnen tien minuten na de opening van de inschrijving waren er al 667 aanmeldingen binnen”, weet woordvoerder Lineke Kerstholt. „Uiteindelijk kwamen we op 1100 aanmeldingen, we werken met een wachtlijst.”

‘Het moet geen Brits kampioenschap worden’

Vooral Britten schrijven zich traditiegetrouw massaal in. „In Engeland mag je niet op de weg racen, vandaar. En ook in de rest van Europa zijn er nauwelijks jeugdtoernooien als deze, met een echt klassement en leiderstruien. Het is eigenlijk een mini-Tour de France, alleen de bolletjestrui ontbreekt.”

Omdat het aantal Britten de laatste jaren zo hoog was, heeft de organisatie besloten maatregelen te nemen. „In sommige categorieën deden enkel Britten mee. We hebben besloten om dit jaar zorgvuldig te selecteren en maximumaantallen per land te hanteren. Eerst worden de plekken voor Nederlandse renners gevuld, het moet geen Brits kampioenschap worden.”

Wielersport is hard

Kerstholt weet dat er op deze manier mensen teleurgesteld moeten worden, maar dat hoort erbij vindt ze. De wielersport is hard, ook voor de deelnemers die er wel bij zijn. Net als in de Tour moeten de jonge renners (er zijn verschillende categorieën) wel zorgen dat ze bijblijven. De pelotons zijn groot, maar waaieren vaak snel uit elkaar. Als je een achterstand oploopt en de bezemwagen je pakt, lig je eruit.

Naast het wedstrijdelement draait het ook om plezier deze week. Voor veel jonge wielrenners is de Jeugdtour het hoogtepunt van het jaar. Op de camping komt iedereen elkaar tegen en gelukkig blijft het gezellige wielerhome op de wielerbaan de komende jaren toch bestaan. De sloopplannen zijn weer voor een tijdje de ijskast in gegaan.

Hitteprotocol

De warmte is nog wel een dingetje. „We moeten vrijwilligers niet teveel belasten. Ook moeten we per wedstrijd bekijken of deze kan doorgaan, of misschien ingekort moet worden. Maar daar hebben we een onafhankelijke jury met voorzitter voor, dat beslissen wij niet zelf.”

Gelukkig lijkt de extreme hitte na dit weekend voorbij. „De vrijwilligers zijn de afgelopen dagen echt heel erg druk geweest. In deze warmte is dat niet niks. Met hun inzet wordt het vast een mooie week.”

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.