Jeugdzorg Meppel en Westerveld richting IJsselland

De gemeenten Meppel en Westerveld willen jeugdzorg na 2016 onderbrengen in de regio IJsselland, in plaats van Drenthe. Volgens beide gemeenten biedt die regio voor de inwoners meer mogelijkheden.

Gemeenten zijn sinds 1 januari dit jaar verantwoordelijk voor de jeugdzorg. Meppel en Westerveld nemen deel aan het samenwerkingsverband Regionaal Transitie Arrangement (RTA) Drenthe, maar omdat de inwoners georienteerd zijn op Steenwijkerland en Zwolle willen de gemeenten liever de samenwerking zoeken met die regio.

,,Onze inwoners zijn wat sociale voorzieningen betreft gericht op Steenwijkerland, Westerveld, Meppel en Staphorst", zegt de Meppeler wethouder Roelof Pieter Koning. Op economisch gebied en op de arbeidsmarkt kijken de inwoners van Meppel en Westerveld naar de regio Zwolle. Samenwerking in de regio IJsselland biedt voor hen dus meer mogelijkheden dan Drenthe.”

Koning denkt dat andere Drentse gemeenten ook over de provinciegrenzen gaan kijken. ,,Ik kan mij voorstellen dat er in Noord-Drenthe aansluiting wordt gezocht richting Groningen."

Hoewel de samenwerking pas in 2017 officieel zou ingaan, maken Meppel en Westerveld nu al duidelijk een overstap te willen maken. ,,Het inkoopproces vergt veel tijd. We kiezen dus in principe voor tijdelijk voortzetten van de huidige samenwerking”, zegt Koning. ,,Ondertussen verkennen we wel of samenwerking binnen IJsselland mogelijk is."

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.