Johan Derksen brengt popconcert gratis naar Grolloo

Duizenden mensen overspoelden in juni het kleine dorpje Grolloo tijdens het eerste Blues Village Festival. Als bedankje komt voetbalanalist en muziekfanaat Johan Derksen gratis langs met zijn theatershow Pioniers van de Nederpop.

Goedemiddag meneer Derksen, waar komt dit idee vandaan?

„We wilden wat terugdoen voor de inwoners van Grolloo. Er kwamen tijdens het Blues Village Festival twee keer 10.000 mensen ongevraagd op visite en dat leverde geen enkele klacht op. We hadden een vergadering met de mensen van de organisatie, toen werd het idee geopperd om als bedankje wat leuks voor Grolloo te doen. En met de theatershow trekken we overal volle schouwburgen, dus blijkbaar vinden mensen ’t leuk. Toen dachten we: misschien is het voor Grolloo ook wel leuk. Daarom komt Pioniers van de Nederpop op 23 december gratis naar Grolloo. Ieder gezin kan bij Hofsteenge twee kaartjes afhalen.”

Wat is Pioniers van de Nederpop precies?

„De theatershow is de beste 60’s-show die ooit in Nederland is vertoond. Het is een overzicht van alle belangrijke Nederlandse bands van die tijd. Alle muzikanten die er nu nog zijn, hebben wij bij ons en van de bands die er niet meer zijn, spelen we een nummer. Het zijn echt de bands die de popmuziek in Nederland hebben gecreëerd. Samen hebben al onze artiesten destijds zo’n 300 weken in de hitparade gestaan.”

Is er vraag naar de show in Grolloo?

„Ik heb geen idee over een veel animo voor is, maar ik maak me geen zorgen Het wordt misschien wat krap in de zaal. Grolloo heeft volgens mij 700 – 800 inwoners in het theater passen misschien 400 mensen. Maar dat maakt het wel gezellig. We zorgen voor zitplaatsen, want we verwachten veel oudere jongeren en die willen niet de hele avond staan.”

U toert inmiddels al even met de show.

„Ik ben zelf ook verbaasd dat het een succes is. Ik dacht dat we misschien dertig schouwburgen zouden krijgen, inmiddels staat de teller op 112. De mensen die naar de voorstelling zijn geweest zijn waanzinnig enthousiast, de reacties verrassen ons. Voor ons is het de zoveelste keer, maar voor het publiek natuurlijk niet, die gaan uit hun dak. Het zijn oudere jongeren die erop afkomen, de kinderen zijn het huis uit, de hypotheek is afbetaald, ze hebben wat geld op zak en willen de deur uit. Dan is er vaak niet veel in schouwburgen. Cabaretiers waar ik nog niet eens om kan glimlachen, of musicals waar ik een hekel aan heb. Wij bieden iets anders. Al die mensen hebben allerlei herinneringen aan de plaatjes die wij spelen. Vaak blijkt dan ook dat ze de tekst nog mee kunnen zingen en dat doen ze dan helaas ook.”

Blij om weer in Grolloo op de planken te staan?

„Grolloo, de bakermat van de Nederlandse Blues, is voor mij een paradijs op aarde. Mijn vrouw is er niet weg te slaan, die is liever daar dan hier in het westen. We hebben er inmiddels ook een klein huisje gekocht. Uiteindelijk, als ik het wat rustiger heb, zou ik er ook graag een fatsoenlijk huis kopen, maar voorlopig ben ik nog wel even bezig.”

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.