Johan Derksen.

Johan Derksen kan wel lachen om einde Veronica Inside (en hint op dagelijkse talkshow: 'Misschien zelfs met Genee')

Johan Derksen. Foto: Marcel Jurian de Jong

Johan Derksen trekt de stekker uit het wekelijkse voetbalprogramma Veronica Inside , maar sluit niet uit dat hij na de zomer terugkeert met een dagelijkse talkshow. „Misschien zelfs met Genee.” Een gesprek met de man uit Grolloo.

Donderdagochtend stond ongevraagd de politie bij Derksen op de stoep. Of ze nog een oogje in het zeil moesten houden. Beveiliging misschien? Niet nodig, benadrukte Derksen.

„Ach welnee. Ik krijg zoveel bossen bloemen dat ik geen kennissen of familie meer over heb om ze nog aan weg te geven.” Van gespuis of actiegroepen merkt hij niets. Steunbetuigingen per kaart en brief daarentegen vallen in groten getale op de mat in Grolloo. „Eigenlijk moet je je zorgen maken als mensen medelijden met je beginnen te krijgen, hè? Maar ze moeten niet denken dat ik hier onder gebukt ga, hoor. Al bedoelen mensen het natuurlijk goed.”

In tijden niet zo kwaad geweest

De uitzending van Veronica Inside van afgelopen maandag trok 1,7 miljoen kijkers. Een record. In tijden is Derksen niet zo kwaad geweest als voor, tijdens en na die uitzending.

„Ik kom de studio binnen en zie The Clarks (de huisband die dag, red.) inspelen. Tot mijn verbazing zie ik ineens zeven stoelen aan onze tafel staan en denk: ‘Wat is dit!?’ We hebben wel vaker gasten, maar die zitten dan wat verder weg van de tafel. Deze gasten hadden een andere huidskleur. Het zou dus geloofwaardiger overkomen als zij bij ons zouden aanschuiven. Ze kregen een voorkeursbehandeling, dat vind ik pas discriminatie.”

Wat volgde was een thema-uitzending over racisme, naar aanleiding van een grap die Derksen een week eerder maakte over rapper Akwasi . Nadat eerst beelden van de demonstrerende rapper waren getoond, kwam een man verkleed als Zwarte Piet in beeld. ,,Weten we zeker dat dat niet Akwasi is?’’, zei Derksen. Half Nederland sprak er schande van. Adverteerders en spelers van het Nederlands Elftal wilden niets meer met de show te maken hebben.

Afgelopen maandag zette Derksen direct de toon, door in de eerste minuut van de uitzending te zeggen dat hij niet het boetekleed aan wilde trekken en al helemaal niet zijn excuus wilde aanbieden.

loading

Waarom ging u er meteen met gestrekt been in?

„Ik had de hele week alle media al over me heen gehad. Stond op voorpagina’s en haalde zelfs een serieus programma als het Achtuurjournaal . Iedereen die zat te kijken, hoopte natuurlijk dat ik mijn excuses ging maken. Nou, no way! Het was een ramp om niets, in mijn ogen. Zo gehyped door allerlei BN’ers en actiegroepen.”

Wat vond u zelf van de uitzending?

„Het was de uitzending van de politieke correctheid, waarbij ik de presentator helemaal over me heen kreeg. Juist de man die bij ons jarenlang al die uitspraken heeft uitgelokt. Ik voelde me verraden door die Genee. Hij koos een kant en drukte mij in een hoek. Een achterbakse streek. Want ik wilde juist met het vaste team een statement maken. Maar achter de rug van René en mij om is alles omgegooid, terwijl Wilfred dat recht helemaal niet heeft. Hij stelde zich ineens boven ons, als een soort intellectueel.”

Wat voor statement wilde u maken?

,,Ik had graag, met hetzelfde team, uit willen leggen hoe het was ontstaan en hoe ik erover denk. Ik maakte een grap, en dan mogen mensen zelf invullen of ze het een goede, een slechte, een flauwe, of een foute grap vinden. Maar voor mij heeft het niets met racisme te maken.”

Heeft u nieuwe inzichten aan de discussie overgehouden?

„Inhoudelijk voegden de gasten helemaal niets toe. Die zwarte advocate (Natacha Harlequin, red.) was een heel keurige en vriendelijke mevrouw, geen kwaad woord over haar. Dries Boussatta zat er alleen om oude koeien over Marokkanen uit de sloot halen, uit de tijd dat ik nog werkte voor het blad VI, waar ik al zes jaar weg ben. Nee, ik ben tot geen enkel nieuw inzicht gekomen.”

Ook niet toen de advocate uitlegde dat mensen zich echt gekwetst voelen door wat u soms zegt op televisie?

„Dan voelen ze dat verkeerd, ben ik bang. Kijk, ik heb mij al meerdere malen hard uitgesproken tegen racisme en heb in mijn beleving nog nooit iemand op zijn huidskleur beoordeeld. En als men vindt dat ik dat wel gedaan heb, moeten ze een klacht tegen me indienen en me voor de rechter slepen. Ik geef ze in dit geval weinig kans.”

U bent het middelpunt geworden van een landelijke discussie. Bent u zich daar bewust van?

„Er ontgaat mij veel, omdat ik niet op sociale media zit. Tot iemand mij zei dat een stukje van de vorige uitzending was ontploft. Toen ben ik eens gaan kijken. Je ziet daar mensen namens mij Twitteren en Facebooken: onsmakelijker kan niet. Dat gekken elkaar bestrijden en hun gezinnen met de dood bedreigen. Dat is waanzin.’’

„Het was een grap. Ik verkondig geen evangelie. Het lijkt wel alsof je elk woord moet wegen voor je het uitspreekt, zo gevoelig wordt er gereageerd. Van beide kanten.”

Na de recorduitzending stoof Derksen meteen de studio uit. Hij gooide zijn microfoontje van zich af en liep in een ruk door naar zijn auto. Een paar kilometer onderweg verscheen de naam van Genee op het scherm van zijn dashboard. „Hij voelde nattigheid, dus hij belde meteen. ‘Ben je boos, Johan?’, vroeg-ie nog. Toen heb ik hem even uitgelegd dat ik voor die emotie ook wel andere woorden kon verzinnen. Daarna heb ik hem de huid vol gescholden.”

Toch zaten jullie twee dagen later weer in een studio in Dordrecht.

„Dat was omdat we een huilende vriendin van Bas Nijhuis aan de telefoon kregen. We waren geboekt voor de bussinesclub van FC Twente. Als we dat hadden afgezegd, was haar bedrijfje naar de kloten gegaan. Ik voelde me groot, maar niet groot genoeg om te zeggen: ‘Joh, stik in je bedrijf, ik ga niet bij die Genee zitten’. Dus we hebben die avond gewoon gedaan, ja.”

Maar later op de avond barstte de bom.

„Marco Louwerens, ons ‘directeurtje’, stelde voor om na dit alles in de vergaderruimte nog eens even te gaan praten. Als daar camera’s bij waren geweest, had je een wereldprogramma gehad. Van der Gijp en ik zijn daar flink tekeer gegaan, terwijl Genee erbij bleef dat hij alles met de beste bedoelingen had gedaan. En naar zijn eigen mening nog best aardig ook. Dus daar kom je niet uit.’’

„René en ik hebben gezegd dat we er maandag niet gingen zitten, maar hebben Genee ook gezegd dat we in deze setting nooit meer met hem gaan zitten. Dat zou pas ongeloofwaardig zijn. We zijn helemaal klaar met hem. Hij heeft het succesvolle format uit eigen overweging om zeep geholpen. En als blijkt dat Talpa een programma wil maken waar voetballers van het Nederlands Elftal of adverteerders de dienst uitmaken, heb ik daar vrede mee. Maar dan ben ik er niet voor geschikt.”

loading

Derksen zijn telefoon gaat. ,,Hallo?’’ Kees Jansma aan de lijn. Zijn boek over Wesley Sneijder zou komende maandag onderwerp van gesprek zijn, in de laatste aflevering van het seizoen van Veronica Inside. „Geen enkele talkshow haalt zulke cijfers, en wij kappen ermee. Dat is toch hilarisch?”, zegt Derksen tegen Jansma en slaat zichzelf triomfantelijk op zijn knie.

Na dat telefoongesprek legt Derksen uit dat ‘er klaar mee zijn’ een rekbaar begrip is.

Hoe gaan jullie nou verder?

„We zijn met Talpa aan het praten over een ander format. Een soort dagelijkse talkshow van een uur. Daar moet ik eerst maar eens over gaan nadenken. Het zou best kunnen zijn dat we dan weer met Genee gaan samenwerken, hoor. Maar voor nu even geen Genee meer. Hij hoeft me voorlopig niet meer te bellen.”

Zijn jullie niet gewoon drie volwassenen op een kleuterschool?

„Nou, ja, dat zijn we eigenlijk ook. We zijn drie ‘egokikkers’ in een emmer, en het is aan Talpa om ons binnenboord te houden. Lukt dat niet, dan moet ik misschien maar met pensioen. We zien het wel.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
Aanrader van de redactie
menu