Johan Derksen kondigt laatste editie Bluesfestival aan: ‘finale’ is over twee jaar (+poll)

Grolloo moet het na 2020 zonder Holland International Bluesfestival stellen. Over twee jaar wordt de laatste editie gehouden, met als titel Best of Five.

Organisatoren Johan Derksen, Gregory Elias en Jan Lagendijk willen alle grote namen uit eerdere afleveringen dan nog één keer naar Grolloo halen. Denk aan internationale topartiesten als Bonnie Raitt, Joe Bonamassa, de Tedeschi Trucks Band en - als de tachtiger dan nog leeft - Buddy Guy.

Na de derde editie die 8 en 9 juni op de agenda staat, komt er ook volgend jaar nog een gewone aflevering, zegt Derksen. „En dan willen we het feestelijk afsluiten. We zijn al keurig met de voorbereidingen bezig.”

Geen verrassing

Dat het festival na vijf jaar stopt is niet helemaal een verrassing. De organisatie heeft steeds gezegd vijf edities te organiseren. Genoeg om Grolloo op de Europese festivalkaart te zetten en ‘dat is ook gelukt’, zegt Derksen.

„Dat wij vijf jaar lang een festival op dit niveau kunnen organiseren is überhaupt een wonder, omdat er ieder jaar een vermogen bij moet.” Die financiële ondersteuning heeft het festival volledig te danken aan de zakenmannen en multimiljonairs Elias en Lagendijk. De rol van Derksen is - zo zegt hij zelf - puur dat van boegbeeld. „We hebben het geluk dat deze twee muziekgekken bereid zijn hier zóveel geld aan uit te geven, maar dat houdt wel een keer op.”

Ontzettend jammer voor het dorp, vindt Derksen, die zelf in Grolloo woont. Hij hoopt dat er straks andere mensen met nieuwe initiatieven opstaan. Grolloo is en blijft tenslotte Blues Village.

Bluesclub Rotterdam

Zelf richt de bluesfanaat zich op het openen van een bluesclub in Rotterdam. Als de laatste editie in Grolloo is geweest, willen hij en zijn bluesbrothers daar een club uit de grond stampen. Een club waar in elk geval op donderdag, vrijdag, zaterdag en zondag de betere bluesmuziek te horen is. Zoiets is er in Nederland nog niet.

Momenteel kijken Derksen en zijn zakenpartners uit naar geschikte ruimte in de wijk Katendrecht. „We zoeken een pand waar tussen de 500 en 800 mensen in kunnen. Er moeten parkeergelegenheden komen, en het pand moet geluidtechnisch geschikt zijn. Geen eenvoudige klus, maar we hebben nog even.”

De eerste editie van het Holland International Blues Festival in Grolloo vond plaats in 2016. Behalve dat Derksen, Elias en Lagendijk Grolloo op de kaart wilden zetten als Europese blueshoofdstad, is het festival een eerbetoon aan wijlen Harry Muskee van Cuby + Blizzards. Muskee woonde een tijd in Grolloo. Derksen was een vriend van hem en halverwege de jaren negentig was hij een tijd manager van de band.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.