Johan uit Ruinen maait moeraslanden met pistenbully's uit Oostenrijk: 'Tractor zakt hier na een paar meter al weg'

Als de grond zó nat en modderig is dat een trekker er na een paar meter in wegzakt, wordt Johan Noordhuis uit Ruinen gebeld. Met zijn omgebouwde pistenbully, die eerder actief was in de Oostenrijkse bergen, maait hij voor Staatsbosbeheer en Natuurmonumenten moeraslanden in de regio.

Op een drassig stuk land bij polder Ten Kate bij Wapserveen, draait Johan Noordhuis (50) rustig nog even een shaggie. Geblokt blauw overhemd met opgestroopte mouwen en een grijze spijkerbroek met moddervlekken. Wie niet oplet, zakt pardoes weg in het waterige land dat onder graszoden ligt verscholen. „Ik maak me er niet meer druk om”, zegt Noordhuis met Drents accent. „Schoon thuiskomen lukt gewoon niet.”

Noordhuis rijdt voornamelijk op kruidenrijk grasland of vochtig hooiland. Stukken land waar een boer niets mee kan en die meestal in handen zijn van Staatsbosbeheer of Natuurmonumenten. „Een trekker kun je hier na een paar seconden al uit de modder trekken. Dat is geen doen.” Toch moeten ook deze landerijen jaarlijks gemaaid worden, om de begroeiing diverser te krijgen. Noordhuis: „Als je hier niets aan doet, is het na een paar jaar volledig bebost. Bepaalde plantensoorten woekeren alle kanten op, en dat is niet in het voordeel van veel dieren.”

Oostenrijkse bergen

De oplossing voor het rondrijden op de drassige ondergrond, reed rond in de Oostenrijkse bergen; pistenbully’s. Jarenlang ingezet om de hellingen voor wintersporters te prepareren. Licht in gebruik, wendbaar en voorzien van rupsbanden.

Sinds zes jaar rijdt Noordhuis rond in de moerassige gebieden, samen met collega Roelof Piek (46) uit Giethoorn. Beiden werden slachtoffer van een faillissement van een groot loonbedrijf uit Ruinerwold. „Toen kwamen we erachter dat niets zekerheid biedt. Zelfs een vast contract niet. De vader van Roelof, nu overleden, deed dit werk al jaren.”

loading

Dus besloot de Ruiner een machinale sneeuwschuiver op de kop te tikken in Oostenrijk en begon hij Moerasservice Noord. Na een grondige verbouwing in Friesland, heeft Noordhuis een landelijke primeur in handen. Met een speciaal voor hem ontworpen double chopper is hij de eerste in Nederland die met zijn pistenbully zowel kan maaien als kan oogsten.

Feestmaal voor ooievaars

Een groep van wel twintig ooievaars aanschouwt de machines in alle rust. Ze verroeren hun verenpak nauwelijks. Als de maaier langskomt, stappen de vogels stoïcijns opzij. „Als alles weg is gehaald door ons, komen er kikkers en slakken boven. Dat is voor die ooievaars natuurlijk een feestmaal. Soms hebben we wel zestig van die beesten om ons heen vliegen.” En ook langs de autowegen en fietspaden, zijn de machines een attractie „We trekken er veel bekijks mee als we langs een doorgaande weg aan het maaien zijn. Dat je deze machines op een akkerland ziet rijden, is misschien wel het laatste wat je verwacht, natuurlijk.”

Op het oog lijken de werkzaamheden vrij langzaam te gaan. Sommige beplanting reikt ruim een meter de lucht in, waardoor de gemotoriseerde zeisen er soms met moeite doorheen komen. De heren bestrijken vanaf 15 juni tot eind november zo’n 400 hectare moerasland. Maaien mag alleen buiten het broedseizoen. Maar echte stress brengt het werk niet met zich mee, zegt Noordhuis. De tijd is zijn vriend geworden. „Hiervoor was ik uitvoerder. Toen had ik ‘een bult gezeur aan de kop’. Dit is veel rustiger, en toch heb ik het gevoel nuttig bezig te zijn”, zegt Noordhuis.

Toch komt er voor Noordhuis en Piek een spannende tijd aan. Het contract met de natuurorganisaties loopt dit jaar af, en wordt aankomend jaar opnieuw aanbesteed. „We hebben aardig geïnvesteerd. Het móét gewoon dat we ook de komende jaren weer voor hen aan het werk gaan. Dit zou ik graag tot mijn pensioen willen blijven doen.”

loading

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
Video