De rubriek Hier kom ik weg is een samenwarking met het Huus van de Taol en giet over Drenten en heur verhalen. Jolien Wonink-Dijkstra oet Börk wun veurige maond het Drèents Liedties Festival (DLF) met het nummer Vuul . Muziek is heur met de paplepel ingeuten, het Drèents niet. Toch giet ze deur met zingen in de streektaol.

,,In Vuul zit de zin: ‘Ik heb gien fedusie in jou’. Dat vind ik mooier dan ‘Ik heb geen vertrouwen in jou’.” Allewal ze wet dat de tekst nog veul Drèentser kund har, döt zangeres Jolien Wonink-Dijkstra het toch op dizze manier. ,,We hebben wel getwijfeld of de tekst Drents genoeg zou zijn, maar toen besloten: dit is mijn manier en zo doen we het.”

loading

‘We’ is de 31-jaorige Wonink zölf, bassist Hilko Stoffers en gitaristen Erik Koerts en Robin Muilwijk, die het uptempo-nummer Vuul schreven hebt. De streektaol hef ze in hoes niet metkregen. “Mijn moeder praat wel Drents, maar voedde haar kinderen bewust in het Nederlands op, omdat ze het Drents als kind op school zelf heeft moeten afleren. Nu heeft ze spijt dat ze ons niet tweetalig heeft opgevoed.”

Muzikaal dörp

In Börk, waor ze ok geboren is, vuult ze zuch thuus. ,,Vroeger zei ik dat ik hier later nooit wilde gaan wonen. Nu woon ik met mijn man en dochtertje in de straat waar ik als kind ook woonde, haha. Westerbork is een heel muzikaal dorp. Als je hier iets organiseert op muziekgebied, loopt het hele dorp uit”, lacht Wonink.

Ze is een taolliefhebber en warkt op de marketing- en communicatie-ofdieling van Herinneringscentrum Kamp Westerbork. Maor zie is minstens zu’n grote muziekliefhebber. Dat hef ze metkregen van heur olders. ,,Ook wel Drentse muziek. Van jongs af aan luister ik al naar Daniël Lohues. Het grappige is dat ik, als ik liedteksten in het Nederlands schrijf en ik ze laat nalezen, regelmatig te horen krijg dat bepaalde stukjes meer Drents dan Nederlands zijn.”

Naodat ze as tiener begunde in een punkbandtie, hef Wonink altied in coverbands zungen. Lös van dat ze nou as ‘Jolien’ in ’t Drèents zingt, vörmt ze ok met wat plaotsgenoten JD & The Moonshine Band.

Angst um op een podium te staon, kent ze niet. ,,Het geeft zo’n kick om het publiek mee te trekken, of dat nou op de dansvloer is of door een gevoel over te brengen. Met zelfgeschreven teksten aan de slag gaan met de band vind ik veel spannender.”

‘Niveau DLF hoger’

De winst bij het Drèents Liedties Festival har ze niet zien ankommen. ,,Het niveau wordt elk jaar hoger. Dat komt misschien ook doordat er steeds meer mensen meedoen die niet, zoals ik, hobbymatig met muziek bezig zijn, maar die er hun werk van hebben gemaakt. Drentse muziek is voor mijn gevoel meer en meer in opkomst en ik denk dat het DLF daar een rol bij speelt door een podium te bieden.”

Uptempo-nummers met rock- invloeden ligt heur het best. ,,Ik ben als zangeres niet foutloos op het podium, maar ik geef wel een hoop energie. Dat vind ik minstens zo belangrijk.”

De clip van Vuul wordt dizze maond opnummen en wieder is Wonink met heur band drok met het schrieven van neie liedties. ,,We gaan zeker door met Drents. Of er een album komt?” Ze lacht. ,,Dat staat nog wel op mijn lijstje.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe