Jong PvdA: Voordracht Bijl 'niet zoals afgesproken'

Jong PvdA Drenthe is niet te spreken over de wijze waarop de Statenfractie van de PvdA heeft gekozen voor Cees Bijl als opvolger van Ard van der Tuuk als gedeputeerde.

,,Het gaat nu wéér niet zoals we hadden afgesproken’’, zegt Marloes Oostindie namens de jeugdige afdeling (tot 35 jaar) van de sociaaldemocraten. ,,Ik kan me toch voorstellen dat je zo’n keuze in elk geval eerst terugkoppelt aan het voltallige bestuur en niet alleen aan de voorzitter. Dat bestuur vertegenwoordigt ons als leden. Dus hoe serieus neem je je eigen leden?’’

,,Hoe serieus neem je je eigen leden?"

Om 13:59 uur maandagmiddag komt-ie bij de bestuursleden binnen, de e-mail van Jacob Bruintjes, voorzitter van het gewestelijk PvdA-bestuur. Niet al zijn collega-bestuurders lezen ook meteen zijn bericht. Rieja Raven, secretaris, leest het nieuws over de nieuwe PvdA-gedeputeerde in ieder geval eerst bij de regionale media. Om 14:01 uur begint de persconferentie. Om 14:02 uur stuurt Dagblad van het Noorden het push-bericht de wereld in dat Cees Bijl de opvolger is van Ard van der Tuuk. Op de voet gevolgd (14:03 uur) door het brekend nieuwsbericht van RTV Drenthe.

,,Ik had toch verwacht dat wij als bestuursleden iets eerder zouden worden geïnformeerd’’, zegt Raven. ,,Blijkbaar is er niets geleerd van de vorige keer.’’

,,Blijkbaar is er niets geleerd van de vorige keer"

Raven is een van de PvdA-leden die vindt dat met name fractieleider Roelie Goettsch in de affaire-Van der Tuuk veel eerder had moeten communiceren over de problemen die er volgens haar al langere tijd waren tussen Ard van der Tuuk en de andere gedeputeerden Henk Brink (VVD), Henk Jumelet (CDA) en Tjisse Stelpstra (ChristenUnie). De keuze om in de coalitie te blijven, maakte de Statenfractie vervolgens zónder de leden te raadplegen, iets waar het partijbestuur het niet mee eens was.

En Jong PvdA Drenthe was daar tijdens de ingelaste crisisvergadering op 16 april in Westerbork ook boos over en verzocht, niet als enige, om de keuze voor de opvolger van Van der Tuuk met de leden te bespreken alvorens de definitieve keuze te maken.

Gewestelijk partijvoorzitter Bruintjes vindt dat de procedure om voor Bijl te kiezen goed is verlopen. ,,Ik ben blij dat het nieuws niet is uitgelekt. En we gaan vóór de officiële installatie van Bijl (25 mei) nog een ledenvergadering beleggen. Daarin kunnen de leden zeggen wat ze vinden.”

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.