Jong drietal veroordeeld tot werkstraf voor grote brand in Zeijen op oudjaarsavond

Een 19-jarige man uit Assen en twee jongens (17 en 18 jaar) uit Zeijen zijn veroordeeld tot een werkstraf van 80 uur voor de grote brand in dat dorp op oudjaarsavond. Een 20-jarige Assenaar is vrijgesproken.

Een zuipkeet en twee boerenschuren in Zeijen zijn afgelopen oud en nieuw door de brand verwoest. De schade was 1,5 miljoen euro. De vier maakten deel uit van een groep die oudjaar vierden bij vrienden in Zeijen. Drie van hen gooiden zwaar vuurwerk, zoals nitraten en een cobra, door een raam in de zuipkeet.

Geen opzet

De rechtbank komt tot het oordeel dat de drie niet de opzet hadden om de keet in brand te steken. ,,Ze wilden dat juist niet. Ze wilden alleen een ravage aanrichten, blijkt uit hun verklaringen. Wel acht de rechtbank bewezen dat door de schuld van de jongens brand is ontstaan.”

Gevaarlijk

De 20-jarige man uit Assen is vrijgesproken. Hij hield het raam open van de keet. Dat is voor de rechtbank onvoldoende om hem te veroordelen voor medeplegen. Volgens de rechtbank zijn de andere drie aanmerkelijk onvoorzichtig geweest door vuurwerk te gooien in een kleine afgesloten ruimte. ,,Het was heel gevaarlijk voor de omgeving en had grote financiële gevolgen voor de eigenaar. De rechtbank gaat er niet vanuit dat het de bedoeling was van de drie, maar het wordt hen wel aangerekend.”

De straf valt flink lager uit dan de eis van de officier van justitie. De rechtbank acht niet bewezen dat ze zich schuldig hebben gemaakt aan opzettelijk brandstichting.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.