Jonge Beilenaar pleegt zelfmoord na chantage met naaktbeelden: verdachte psychiatrisch onderzocht

Politieonderzoek na de aanrijding op de A28.

Een 20-jarige inwoner van Beilen heeft een einde aan zijn leven gemaakt, nadat hij werd gechanteerd door een man die onder valse voorwendselen naaktbeelden van hem had gekregen. De Beilenaar sprong op de A28 voor het verkeer.

Dat bleek dinsdag in de rechtbank. De verdachte (23) uit het Gelderse Ulft deed zich op Tinder voor als een vrouw van 20 jaar. Tegen de man is drie jaar, waarvan een half jaar voorwaardelijk geëist. Op Tinder noemde hij zichzelf Lynn. Een student uit Beilen kwam met de 'vrouw’ in contact. Het contact verliep al snel via WhatsApp. De verdachte maakte seksuele toespelingen en bewoog de Beilenaar nog dezelfde avond ertoe naaktbeelden te sturen.

Chantage

Met deze naaktbeelden werd de man vervolgens onmiddellijk gechanteerd. Het slachtoffer kreeg een bericht dat de beelden op zijn school, de Hanzehogeschool in Groningen, zouden worden verspreid als hij geen tegoed van 100 euro zou overmaken. Direct na de eerste betaling vroeg de man weer om geld.

Na twee keer te hebben betaald gaf de Beilenaar aan dat hij geen geld had. De man schreef ook aan de verdachte, van wie hij nog steeds dacht dat het een meisje was, dat hij een einde aan zijn leven zou maken. Maar toch volgde een nieuwe bedreiging.

Zelfdoding

Een uur later sprong de jongen voor het verkeer op de A28. Dat gebeurde in de nacht van 13 op 14 januari 2017. Hij werd geraakt door een auto en twee vrachtwagens en was op slag dood.

Na de zelfdoding ontdekte de politie dat het slachtoffer werd gechanteerd en werd een groot onderzoek gestart. De verdachte heeft bekend dat hij 100 mannen op soortgelijke wijze heeft gechanteerd. In vijftien gevallen voerde hij de bedreigingen uit, omdat er niet werd betaald.

'Hij is door jou tot wanhoop gebracht'

De verdachte zegt dat hij zich kapot schaamt. De man uit Ulft heeft verklaard dat hij gokschulden had.

De vader van het slachtoffer uit Beilen heeft gebruik gemaakt van het spreekrecht voor nabestaanden. ,,Toen Stefan twee keer geld had betaald vroeg hij je om te stoppen. Maar je stopte niet, zelfs niet toen hij zei: dan maak ik een einde aan mijn leven. Hij is zo door jou tot wanhoop gebracht dat hij niet meer verder kon. Hij had naar de universiteit gekund en zou naar China. Ook had hij ambities in de politiek. Door alles wat er is gebeurd, heb ik een hartinfarct gekregen. Iedereen die hem gekend heeft, mist hem verschrikkelijk.”

Officier: dood van Stefan onlosmakelijk met zaak verbonden

Volgens de officier van justitie heeft het slachtoffer zeer waarschijnlijk zijn telefoon bewust achtergelaten in slaapkamer, omdat hij wilde dat de verdachte vervolgd zou worden. Hij heeft dat ook geschreven in een van zijn laatste appberichten. Vijf andere slachtoffers uit Gelderland en Zuid-Holland hebben ook aangifte gedaan tegen de man. De officier zegt dat de verdachte niet wordt vervolgd voor dood door schuld. ,,Maar de dood van Stefan is onlosmakelijk met deze zaak verbonden.” Volgens de psycholoog die de verdachte heeft onderzocht heeft hij meerdere stoornissen. Hij wordt licht verminderd toerekeningsvatbaar geacht.

Extra psychiatrisch onderzoek

Advocaat Peter Plasman heeft de rechtbank verzocht om de zaak aan te houden voor nader psychiatrisch onderzoek van zijn cliënt. Hij doet dat vanwege de hoogte van de eis. ,,Maar vooral ook omdat de rechtbank zich ook af vroeg of zij voldoende is geïnformeerd over de psychische gesteldheid van de verdachte en zijn reactie dat hij niet voor zichzelf instaat. Zijn leven lijkt zich vooral afgespeeld te hebben in de digitale wereld. Je beoordelingsvermogen wordt mogelijk daardoor ook aangetast. In de digitale wereld worden constant mensen gedood, maar er vallen geen slachtoffers." De rechtbank in Assen kan zich vinden in het voorstel van de advocaat Plasman om nader psychiatrisch onderzoek te laten doen naar de verdachte. De zaak is daarom voor onbepaalde tijd aangehouden.

menu