Dure Porsches nooit geleverd: jonge autodealer uit Dalen zit vast voor oplichting

Een 24-jarige man uit Dalen wordt ervan verdacht dat hij een Belg voor 335.000 euro heeft opgelicht. De Dalenaar zou Porsches leveren aan de Belgische man.

De jonge verdachte zou meerdere slachtoffers hebben gemaakt. Een andere gedupeerde, aan wie hij ook sportwagens zou leveren, zou voor een vergelijkbaar bedrag zijn opgelicht.

De verdachte zit sinds 73 dagen vast. Donderdag was de eerste pro forma-zitting in zijn strafzaak in Assen. De Belg zou hem tussen 1 september en 28 februari vorig jaar meerdere betalingen hebben gedaan. De Dalenaar bood luxe sportauto’s te koop aan. Hij zou naar Monaco en de Saudi-Arabië afreizen om de auto’s op te kopen en te exporteren. De Belg kreeg de bestelde Porsches nooit en deed uiteindelijk aangifte.

Nepverkoop

De man uit Dalen is hiervoor 30 oktober opgepakt. Half augustus zat hij ook bijna twee weken vast, waarvoor precies is donderdag niet op de zitting besproken. Het gaat volgens de officier van justitie om een vergelijkbare oplichting, dus ook om een nepverkoop van dure sportwagens. Daarnaast zou de man tussen 1 augustus en 15 augustus drie mensen hebben opgelicht.

De Dalenaar bood via Facebook een faillissementspartij iPhones te koop aan. Drie gedupeerden hapten toe.

Vliegveld Zaventem

Ook wordt hij verdacht van het onder valse voorwendselen aanvragen van een verklaring vermissing reisdocument bij de gemeente Coevorden. De Dalenaar liet op het gemeentehuis weten dat hij zijn paspoort in juli was verloren op vliegveld Zaventem in Brussel. De verklaring die hij vervolgens kreeg van de gemeente zou hij hebben misbruikt voor zijn oplichtingspraktijken.

De advocaat van de man heeft geprobeerd om hem via een procedure bij het hof vrij te krijgen. Dat is afgewezen. De inhoudelijke behandeling is gepland in juni. ,,Tegen die tijd zit hij acht maanden vast. Hij heeft nooit eerder zo lang in de gevangenis gezeten. Zijn ouders maken zich ook grote zorgen. Hij wil ook graag vrijkomen om zijn zaken af te handelen en de schade voor de gedupeerden te beperken.”

‘Zakelijk geschil’

De man zelf kwam ook kort aan het woord. Hij vindt wel dat hij fouten heeft gemaakt. In zijn ogen is sprake van een zakelijk geschil dat via de civiele rechter en niet via de strafrechter moet worden opgelost. ,,Ik zit tussen mensen waar ik normaal met een boog omheen zou lopen. Ik snap dat er onderzoek is gedaan en dat ik misschien verkeerd heb gehandeld. Ik heb ook meegewerkt. Het onderzoek is afgerond. Ik snap daarom ook niet dat ik nog vast moet blijven zitten.”

De Dalenaar zei ook dat hij het heel zwaar heeft in de gevangenis. ,,Ik wil heel graag dingen oplossen. De schade wordt alleen maar groter als ik langer blijft vastzitten.” De rechtbank heeft bepaald dat de man in de gevangenis moet blijven. Voor de inhoudelijke behandeling in juni is in maart nog een pro forma.

menu