Jonge ontwerpers in Veenhuizen: de verbindende kracht van ‘n glaasje limonade

Voor het zesde jaar werken studenten van de Design Academy Eindhoven aan hun eindopdracht in Veenhuizen. Met het oude directiehotel als hun werkplaats en galerie.

Het lijkt een gewoon limonadestalletje. Vrolijke kleuren, verfrissende drankjes, bijzondere smaken. Maar wat als vluchtelingen het kraampje bevolken? Dan zijn het stalletje en de limonades manieren om in contact te komen met anderen. Als mensen onder elkaar.

‘Dan ontstaat er interactie tussen mensen’

En dat is precies wat student Jelle van Twillert voor ogen heeft. ,,Door limonade te verkopen, ontstaat er interactie tussen mensen. Ze leggen contacten, leren elkaar kennen.’’

Toen hij vijf maanden geleden met een tiental medestudenten (en bont en internationaal gezelschap) in Veenhuizen neerstreek voor zijn eindopdracht werd hij direct gegrepen door de verhaal van de paupers. Arme luizen, die al dan niet iets verkeerd hadden gedaan en in het Drenthe van de Maatschappij van Weldadigheid aan een tweede leven begonnen. ,,Ik zag meteen een parallel waarmee ik iets wilde doen. De vluchtelingen van nu komen ook in een onbekende omgeving, waar ze niemand kennen.’’

Eén flesje, twee verhalen

Wie een flesje limonade koopt, leert beiden kennen. ,,Aan elk flesje hangt een kaartje met op de ene kant het verhaal van een pauper en aan de andere kant het verhaal van een hedendaagse nieuwkomer.’’

Alle ontwerpers in spe lieten zich inspireren door de omgeving, de geschiedenis en het heden in het gevangenisdorp. Zo is er het lees- en kijkboek De Jongens van Sandra Janssen. In de gevangenis sprak ze met gedetineerden en medewerkers en goot hun woorden in een alleszins bijzonder ontwerp.

Wethouder Alex Wekema is onder de indruk

Bezoekers worden in een willekeurig samengesteld groepje van vier gezet. Als onbekenden van elkaar vormen ze een pauper- of vluchtelingengezin: vader, moeder, zoon, dochter. Samen ‘beleven’ ze de expositie. ,,Ik ben elk jaar weer diep onder de indruk van wat jullie hier neerzetten’’, zei ‘vader’ Alex Wekema, wethouder in Noordenveld.

De Las-Tig fiets wordt gemaakt in de Veenhuizer gevangenis door gedetineerden, die een cursus Tig-lassen volgden. De tweewieler zag het levenslicht tijdens een eerder verblijf van DAE-studenten in het dorp. ,,Maar niet elk goed idee is zo maar werkelijkheid’’, zegt Irene Fortuyn van Ketter&Co, de organisatie die de ontwerpen van de jonge designers probeert te verkopen.

‘Bedoeling dat anderen stokje overnemen’

Om bij de Las-Tig fiets te blijven: ,,Die is inmiddels verbeterd, maar het is niet onze bedoeling om tot in de eeuwigheid fietsen te produceren. Wij begeleiden studenten en hun ontwerp en op een gegeven moment is het aan anderen om het stokje over te nemen.’’

De expositie met werk van een tiental studenten is woensdag en donderdag en in het Monumentenweekend te zien in het voormalige directiehotel aan de Hoofdweg 156 in Veenhuizen. ,,Maar alles is zo gemaakt dat we ermee kunnen reizen. Dus mensen kunnen ons vaker tegenkomen’’, aldus Fortuyn.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.