Een 22-jarige man heeft twee jaar lang tientallen mensen opgelicht door misbruik te maken van hun gehackte mailaccounts en via Marktplaatsfraude. Met de oplichting heeft hij zeker 33.000 euro verdiend.

Dat zei de officier van justitie dinsdag voor de rechtbank in Assen. De politie kwam de jonge man uit Gouda begin dit jaar op het spoor nadat een bank melding maakte van verdachte transacties. De bankrekening stond op naam van een inwoner van Hoogeveen. Hij kreeg volgens de officier geld van de verdachte.

De inwoner van Gouda gaf vrijwel alles toe. De man vertelde dat hij via Telegram en een Russisch internetforum lijsten met mailaccounts, wachtwoorden en bestaande Marktplaatsprofielen had gekocht. Via Marktplaats bood hij onder meer videokaarten aan. Veertien mensen werden op deze manier opgelicht. Ze betaalden maar kregen nooit geleverd.

Via Klarna, een dienst waarmee producten van webshops achteraf kunnen worden betaald, bestelde de verdachte iPhones en luxe merkkleding. Hij gebruikte daarvoor de mailadressen die hij van de Russen had gekocht. Volgens de officier heeft hij daarmee computervredebreuk gepleegd. Elf mensen, die de rekening van zijn bestelling kregen, zijn hierdoor gedupeerd.

Veel spijt

De jonge verdachte toonde zich schuldbewust. ,,Ik was zwaar verslaafd aan de wiet. Ik wil weer gaan studeren en werken zodat ik de slachtoffers terug kan betalen. Ik heb er heel veel spijt van.” Een deskundige van de reclassering zei over hem: ,,Als je dit allemaal kunt, ben je best intelligent. Jammer dat hij dit niet toepast in de legale wereld.”

Volgens de officier is het gemak van het verkrijgen van digitale gegevens op internet een groot maatschappelijk probleem. ,,En daar heeft deze verdachte misbruik van gemaakt om zijn luxe levensstijl te bekostigen. Hij had lak aan de mensen die hij oplichtte.”

Schadevergoeding slachtoffers

Tegen de verdachte is vijftien maanden cel, waarvan acht maanden voorwaardelijk geëist. Hij moet zich laten behandelen en meewerken aan dagbesteding. Negen slachtoffers hebben schadevergoeding gevraagd. Die moet de man betalen, als het aan de officier ligt. Het criminele geld dat hij verdiende, wil de officier via een nieuwe procedure afpakken. De rechtbank doet over twee weken uitspraak.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe