Een 22-jarige man is door de rechtbank in Assen schuldig bevonden aan computervredebreuk, oplichting en witwassen Hij heeft twee jaar lang geld verdiend door misbruik te maken van gehackte mailaccounts en Marktplaatsprofielen van tientallen gedupeerden.

De oplichter is door de rechtbank veroordeeld tot veertien maanden cel, waarvan acht maanden voorwaardelijk. ,,Door lang bestaande Marktplaatsaccounts van anderen te gebruiken en het geld te laten storten op verschillende bankrekeningen op naam van iemand anders, heeft de verdachte lang onopgemerkt te werk kunnen gaan”, stelt de rechtbank. ,,Hij heeft slachtoffers financieel benadeeld en ernstige schade toegebracht aan het vertrouwen dat moet kunnen worden gesteld in het kopen en verkopen van spullen via internet.”

Verdachte transacties

De rechtbank rekent het verdachte uit Gouda ook aan dat hij iemand anders als geldezel heeft gebruikt ter bescherming van zijn eigen anonimiteit. De politie kwam hem begin dit jaar op het spoor nadat een bank melding maakte van verdachte transacties. De bankrekening stond op naam van een inwoner van Hoogeveen.

Luxe Merkkleding

Tijdens de behandeling van de strafzaak twee weken geleden gaf de verdachte vrijwel alles toe. De man vertelde dat hij via Telegram en een Russisch internetforum lijsten met mailaccounts, wachtwoorden en bestaande Marktplaatsprofielen had gekocht. Hij bestelde met de mailadressen van anderen luxe merkkleding. De gedupeerden kregen de rekening. Ook verkocht hij met profielen van andere verkopers goederen via Marktplaats. De kopers betaalden, maar kregen hun spullen niet geleverd.Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe