Jonge vrouwen in treinen door het hele land bij billen, borsten en kruis gegrepen door Eritrese trein-aanrander

Als het aan het OM ligt, gaat de 19-jarige Aman K. uit Eritrea achttien maanden naar de gevangenis voor het aanranden van meisjes en jonge vrouwen in het hele land. Zijn slachtoffers, vooral jonge vrouwen, waren veelal niet in staat om direct te reageren. Verstijfd van angst. En bang om voor racist te worden uitgemaakt.

Volgens de officier van justitie zijn tien aanrandingen en een poging daartoe te bewijzen. De eis van anderhalf jaar cel is onvoorwaardelijk. „Mijnheer draagt ondanks een overvloed aan bewijs geen verantwoordelijkheid voor zijn gedrag. Realiseert hij zich wel wat zijn gedrag doet met zijn slachtoffers?”, vroeg de officier van justitie zich af. „In een trein is extra beangstigend. Je kunt niet weg.”

De asielzoeker staat op camerabeelden in treinen en treinstations door het hele land. Vlak nadat hij aan vrouwen had gezeten, of terwijl hij daarmee mee bezig was. Soms zelfs in een overvolle coupé.

Dat bleek dinsdag tijdens de rechtszaak bij de meervoudige strafkamer van de rechtbank in Assen. Veel van de aanrandingen vonden plaats in Drenthe en Groningen. De man ontkent alles. Volgens hem liegen alle vrouwen.

Verdachte zocht jonge vrouwen in een rustige coupé

Het draaiboek was vaak hetzelfde. Hij zocht jonge vrouwen op die in een stille treincoupé zaten. Terwijl er plek genoeg was in het treinstel, ging de 19-jarige juist naast de jonge vrouwen zitten, kuste ze (soms op de mond) en raakte de meiden dan ongewild en op een vervelende manier aan.

De man zou de vrouwen hebben betast bij hun billen, borsten en soms zijn hand richting de vagina hebben geduwd. Soms greep hij zichzelf bij het kruis. Zijn slachtoffers zijn allemaal getraumatiseerd.

Op het moment van de aanrandingen verstijfde een groot deel van de slachtoffers. Niet in staat om zich te verweren. Ook gaven meerdere vrouwen aan zich in eerste instantie niet te hebben verzet: onder meer uit angst om voor racist te worden uitgemaakt. Zij vreesden discriminerend over te komen.

Een van de meisjes zegt niet meer met de trein te durven reizen. Dat ze angstig is bij mannen. „Ik heb weinig vertrouwen meer en ben het liefste alleen nog maar thuis.”

Achtervolgd in Meppel

Een van de slachtoffers stapte op Hoofdstation Groningen in de trein. De vrouw, toen nog geen 18 jaar, droeg een rok. K. ging naast haar zitten en legde zijn hand op haar blote benen. Daarbij kneep en wreef hij constant over zijn kruis. Ook deze vrouw bevroor compleet. Durfde niet te gillen of ook maar iets te ondernemen.

Toen ze aangeslagen in Meppel uitstapte, werd ze achtervolgd door de man. „Heel beangstigend”, zei de officier van justitie.

Volgens een psychiater heeft de man een ‘aanpassingsstoornis’. „Het recidive-risico wordt als zeer hoog ingeschat”, stelde de officier van justitie namens het Openbaar Ministerie. „Iedereen heeft zorg over deze mijnheer.”

'Er mankeert mij niks'

Dinsdag werden de zaken van elf vrouwelijke slachtoffers in de rechtbank van Assen besproken. De verdachte maakte zeker slachtoffers in Groningen, Assen, Beilen, Meppel, Echten, Rotterdam, Utrecht en Gouda, aldus het OM.

De 19-jarige asielzoeker ontkent alles. Volgens hem liegen de vrouwen en klopt er niks van de beschuldigingen. De asielzoeker wil nergens aan meewerken. „Er mankeert mij niks. Ik voel mij prima.”

Twee slachtoffers zijn minderjarig

Twee van zijn slachtoffers zijn minderjarig: 13 en 15 jaar. De politie stelde onder meer DNA veilig dat de dader in de nek en hals van de meisjes had achtergelaten. Dat leverde een match met de 19-jarige Eritreeër op. Desalniettemin zei de man dat er niks van klopte.

De man zwierf al een tijdje door Europa. Hij werd geboren in Eritrea, verhuisde vrij snel naar Sudan en kreeg van zijn moeder de opdracht mee om zijn geluk te zoeken in Europa. Hij was onder meer in Denemarken en Duitsland. Nederland wil hem eigenlijk uitzetten, want hij heeft vanwege de rechtszaak geen recht op een asielvergunning. „Ik wil nog in beroep”, zegt hij daarover.

De man zit nog vast. Zijn advocaat pleitte voor vrijspraak. Het naast iemand zitten is niet strafbaar, zei hij. Dat geldt ook voor het aanraken van een been of ruiken aan iemands haar. De man is volgens zijn advocaat ook verminderd toerekeningsvatbaar.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe