Jongen (15) uit Assen zwaar gewond na achtervolging: auto 'ingezet als wapen'

Een jongen (15) is in Assen bewust aangereden door een automobilist (26). Het slachtoffer is na een wilde achtervolging op zijn scooter door de auto geraakt en zwaar gewond geraakt.

,,Deze man heeft zijn auto als wapen gebruikt”, vindt de officier van justitie. Zij acht de automobilist schuldig aan het opzettelijk toebrengen van zwaar lichamelijk letsel. Het incident, dat enorme gevolgen heeft voor het slachtoffer, is bijna 2,5 jaar geleden gebeurd. In de rechtbank blijkt donderdag dat het slachtoffer en de automobilist uit Assen elkaar kenden

Begint bij tankstation Olijve

1 juni 2016 rond 7 uur in de avond ziet de verdachte vanuit zijn gehuurde zwarte Citroen de jongen lopen bij het tankstation Olijve in Assen. Hij zit samen met een vriend in de auto. ,,Ik zag hem hard lopen en wegrijden op zijn scooter. Ik ben achter hem aangegaan, omdat ik wilde dat hij zou stoppen”, verklaart de verdachte in de rechtbank. ,,Er waren bij mij thuis scooteronderdelen gestolen. Daar wilde ik hem over spreken.”

Video: lezersjury over dollemansrit in Assen: 'In zijn handen is een auto een wapen'
Lees verder

Achtervolging

De automobilist besluit samen met zijn bijrijder om achter de scooterrijder aan te gaan. De achtervolging gaat dwars door Assen, ook door de bebouwde kom en duurt bijna tien minuten. De jongen probeert met hoge snelheid te ontkomen. De automobilist rijdt hard achter hem aan. Zeker 70 kilometer per uur is de schatting. Op de Lonerstraat gaat hij met zijn auto via de berm het fietspad op. Hij rijdt heel dicht achterop de scooterrijder.

Meerdere rugwervels gebroken

Bij de kruising met het Pallet en de Ruysdaelstraat in Assen-Oost raakt hij de scooter. De jongen verliest de macht over het stuur en valt. In het ziekenhuis blijkt dat hij meerdere rugwervels heeft gebroken. Een getuige ziet het allemaal gebeuren. Hij heeft de politie verteld dat de automobilist na de aanrijding zonder om te kijken naar het slachtoffer is doorgereden. Later die avond meldt hij zich wel bij het politiebureau. Uit een onderzoek naar het ongeval blijkt dat op het wegdek alleen kras- en schuifsporen zijn van de scooter. Er zijn geen remsporen aangetroffen. De onderzoekers concluderen dat de scooterrijder meerdere keren is geraakt.

Scooterrijder aangereden in Assen, auto ervandoor
Lees verder

,,Hij nam plotseling gas terug”, zegt de verdachte. Bij de politie verklaarde hij nog dat de scooterrijder plotseling remde. ,,Ik wilde gewoon dat hij zou stoppen. Dat was mijn doel. Het was niet mijn bedoeling om hem op te jagen. Over de mogelijke gevolgen heb ik niet nagedacht. Achteraf had ik het kunnen zien aankomen.”

Angst voor represailles

Rechters houden de man voor dat hij ook andere weggebruikers enorm in gevaar heeft gebracht. Een fietsende vrouw, die de Lonerstraat overstak nadat hij voorbij kwam razen, is zo geschrokken dat zij even verderop op een bankje gaat zitten om bij te komen. De vrouw vertelt later aan de politie dat zij zo ontdaan was dat zij haar man heeft gebeld om te vertellen dat zij nog leeft.

Het slachtoffer is niet in de rechtszaal. Hij heeft wel een brief geschreven aan de rechtbank. ,,De jongen schrijft dat hij niet naar de zitting komt uit angst voor represailles”, zegt een rechter. ,,Hij zit nog steeds niet goed in zijn vel. De jongen is onder traumabehandeling en heeft daardoor twee jaar school gemist.” De verdachte zegt: ,,Ik vind het heel erg wat er gebeurd is en wat die jongen heeft moeten meemaken.”

De Assenaar heeft een fors strafblad. Ook heeft hij al meerdere malen een rijontzegging gekregen. ,,Het lijkt allemaal weinig te helpen”, zegt de officier van justitie. Zij eist donderdag 1 jaar cel en 1 jaar voorwaardelijke rijontzegging. De rechtbank doet over twee weken uitspraak.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.