Drenthe krijgt een eigen jongerentak van GroenLinks: de Drentse Stekken . Voorheen zaten Drentse jongeren samen met Groningers in één afdeling. Maar de focus lag te veel rond Groningen vanwege de honderden studenten in de stad, vonden de Drentse leden.

Opvallend is dat de jongerenorganisatie niet gewoon DWARS heet, zoals de GroenLinks-jongeren elders in den lande. Dat mag niet, zo besliste het landelijke DWARS-bestuur anderhalf jaar geleden. De Drenthe-afdeling is met zijn dertien leden te klein en moet eerst nog verder groeien.

In februari besloot de provinciale GroenLinks-fractie wel geld opzij te leggen voor een eigen jongerentak. Dan maar met een andere naam: Drentse Stekken .

Waarom dan de Drentse Stekken ? „Wij zijn nog stekjes, wij moeten nog groeien tot mooie planten”, zegt Tanno van de Kamp (26), coördinator van de Drentse Stekken en lid van het tweekoppige bestuur. „Dat is in feite ook zo met kinderen en jongeren. Zij zijn stekjes met eigenschappen van ouders, die opgroeien tot zelfstandige volwassenen en tot hun eigen recht komen.”

Of een ‘stek’ dan de beste term is, valt te betwijfelen. Stekjes zijn immers een natuurlijke kloon van de moederplant. „Maar het is ook niet een naam waar we te veel achter willen zoeken. Het sluit leuk aan bij waar we voor staan en is democratisch gekozen door onze leden”, aldus Van de Kamp.

Vergrijzing

De nieuwe jongerenafdeling van GroenLinks heeft het voornaamste doel om jongeren meer in de Drentse politiek te laten mengen. Gemeentelijk of provinciaal, het maakt niet uit. Als ze zich er maar mee bezig houden. „Zodat de stem van de jongere gehoord wordt”, zegt Van de Kamp.

Volgens hem vergrijzen de leden van GroenLinks in Drenthe. „Veel leden zijn wat ouder. Dat heeft ervoor gezorgd dat GroenLinks-jongeren zich nu niet altijd thuis voelen bij de partij in de provincie.”

Op naar vijftig leden

Wanneer de club groot genoeg is om toe te kunnen treden tot de officiële jongerenclub, weet Van de Kamp niet. Eerst willen de huidige dertien stekjes de vijftig personen in Drenthe binnenboord halen die lid zijn van de landelijke DWARS-club.

Van de Kamp: „Maar we hebben al wel gehoord dat we mét die vijftig leden in de ogen van het landelijke DWARS-bestuur nog steeds niet groot genoeg zijn voor een volwaardige eigen afdeling.”

loading

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe