Julian Bushoff in de naar zijn grootvader genoemde straat in Nieuw-Roden.

Jongste kandidaat is meteen ook hoogste nieuwkomer uit Groningen en Drenthe op PvdA-lijst: 'Hartstikke eervol'

Julian Bushoff in de naar zijn grootvader genoemde straat in Nieuw-Roden. Foto: Marcel Jurian de Jong

Drie nieuwkomers uit Groningen en Drenthe staan op de kandidatenlijst van de PvdA. De jongste, Julian Bushoff (23) uit Groningen, maakt kans op een plek in de Kamer.

Zittend Kamerlid Henk Nijboer (37) staat op plek vier. De overige drie Groningers en Drenten zijn nieuwelingen. Hoogst genoteerde: Julian Bushoff (23), sinds 2019 fractievoorzitter van de PvdA in de stad Groningen. Bushoff, die ook meeschreef aan het verkiezingsprogramma van zijn partij, is ‘ontzettend blij’ met zijn veertiende plek. ,,Hartstikke eervol”, zegt hij. ,,Ik ben er echt blij mee dat twee Groningers op verkiesbare plekken staan.”

Luxepositie

Ja, zijn politieke carrière gaat razendsnel. En nee, zo’n plek op de lijst had hij een paar weken geleden ook niet verwacht. ,,Het ding is: in de politiek overkomen dingen je ook. Het is een combinatie van geluk, gunnen en ook dat mensen zien dat je het goed doet. Ik heb hopelijk mijn passie en bevlogenheid weten over te brengen. Laten zien dat ik idealen kan omzetten in concrete politieke resultaten”, duidt hij zijn eigen plek.

In Den Haag wil hij inzetten op een sterkere overheid. ,,We hebben een koerswijziging nodig.” Bushoff ziet de komende tijd als een avontuur. ,,Ik zit met veel plezier in de Groningse gemeenteraad en heb lange tijd ook gedacht: ik hoef niet weg hier. Dit is dus een luxepositie.”

Hoogeveense gaat voor Haags pluche

Hoogst genoteerde Drent is de fractievoorzitter van de socialisten in Hoogeveen, Inge Oosting (47). Ook zij is ‘dolblij’ met haar 22ste plek. ,,Het raakte mij toen ik het dinsdagavond hoorde, moest ik constateren”, zegt de Hoogeveense. Hoewel de partij in de jongste peilingwijzer tussen de twaalf en zestien zetels uitkomt hoopt ze op een plek op het Haagse pluche. ,,Als je naar de geschiedenis na de Tweede Wereldoorlog kijkt is de nummer 22 altijd in de Kamer gekomen, op de vorige verkiezingen na”, zegt ze hoopvol.

Opmerkelijk is dat op de lijst veel twintigers en dertigers staan. ,,Het is een enorme instroom van jong talent”, zegt Oosting. ,,Dat is goed, onze samenleving verandert heel snel de afgelopen decennia. Dat zal zich doorzetten. Ik ben blij verrast door de samenstelling van de lijst.”

Statenlid lijstduwer

PvdA-Statenlid Peter Zwiers (38) uit Tweede Exloërmond moet genoegen nemen met een plek als lijstduwer. Eerder liet hij aan DvhN weten voor het Kamerlidmaatschap te willen gaan. ,,Ik ben blij dat ik alsnog een plek heb gekregen”, reageert hij. ,,Als lijstduwer kan ik toch een rol spelen in de verbinding tussen Drenthe en Den Haag. Drenthe heeft met Inge Oosting een prachtige kandidaat.”

Het gewest Drenthe had drie kandidaten voorgedragen voor de kandidatenlijst. Kitty Rorije (33) uit Emmen haalde de lijst niet. ,,Zij is nog niet zo lang actief”, zegt Drents PvdA-voorzitter Jacob Bruintjes. ,,Haar tijd komt nog wel.”

Voor zittend Kamerlid en Groninger oud-gedeputeerde William Moorlag (60) is geen plek op de jonge kandidatenlijst. Hij maakte dat eind oktober zelf al bekend.

De PvdA leed bij de vorige verkiezingen de grootste verkiezingsnederlaag in de geschiedenis van de partij en moest 29 zetels inleveren. De partij telt nu negen Kamerleden. De definitieve kandidatenlijst wordt in januari 2021 vastgesteld op het partijcongres.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu