Jules Schelvis (95) overleden

Jules Schelvis, oprichter van de Stichting Sobibor, is zondagavond op 95-jarige leeftijd overleden in zijn woonplaats Amstelveen. Dat maakte de Stichting Sobibor, die de herinnering aan het vernietigingskamp levend wil houden, maandag bekend.

Schelvis werd met ruim drieduizend mensen op 6 juni 1943 vanuit kamp Westerbork op transport gesteld naar het vernietigingskamp Sobibor. Van deze groep was hij de enige die de oorlog overleefde.

Jules Schelvis was lang dé expert als het ging om vernietigingskamp Sobibor. In 2008 werd hem door de Universiteit van Amsterdam een eredoctoraat verleend. Zijn wetenschappelijke studie Vernietigingskamp Sobibor (1993) wordt door velen gezien als een belangrijk werk over het kamp.

18 Nederlandse overlevenden

In Sobibor, vlak bij de grens met Oekraïne, werden in een jaar tijd zeker 170.000 mensen, voornamelijk Joden, door de nazi's vermoord. Van de slachtoffers kwamen ruim 34.000 uit Nederland. Schelvis was één van de achttien Nederlandse overlevenden van dit vernietigingskamp.

Zijn vrouw en een groot deel van zijn familie overleefden de oorlog niet. Alleen zijn moeder en zuster bleken na de oorlog nog in leven.

Na de oorlog schreef Schelvis meerdere boeken. Zijn laatste boek Er reed een trein naar Sobibor verscheen in 2012.

Kamp Westerbork

In 1999 richtte hij de Stichting Sobibor op. Ook was hij de initiatiefnemer van het oorlogsmonument De Tekens van Westerbork, dat in 2001 vlakbij het voormalige kamp bij Hooghalen werd geplaatst.

Schelvis sprak daarnaast vaak over kamp Westerbork. In het verhaal 'Overlever van zeven nazikampen'  leest u Schelvis' oorlogsverhaal.

,,Met het overlijden van Jules Schelvis verliest Herinneringscentrum Kamp Westerbork een gewaardeerd gastspreker, we hadden een innige band met hem", laat directeur Dirk Mulder weten op de website van het centrum.

Mulder en Schelvis gingen dertig jaar geleden samen op reis naar Polen en bezochten daar ondermeer Sobibor. ,,In dat kamp verloor Schelvis zijn vrouw, familie en vrienden, maar desondanks lukte het hem toch om afstand te kunnen nemen. Ik heb veel bewondering voor zijn veerkracht." Paspoort Jules Schelvis

Naam:
Jules Schelvis
Geboortedatum: 7 januari 1921, Amsterdam
Opleiding: drukker/graficus
Werk: was na de oorlog directeur algemene zaken bij De Arbeiderspers en dagblad Het Vrije Volk. Na zijn pensionering in 1982 besloot Schelvis de hel die hij had meegemaakt te beschrijven. Hij trad in Duitsland als burgeraanklager op tegen kampbeulen. Hij was medeaanklager in het proces (vanaf 30 november 2009) tegen de van oorlogsmisdaden verdachte John Demjanjuk, de bekende kampbewaker van Sobibor. Hij ging lezingen houden, de laatste jaren vooral voor de Duitse jeugd. Hij treedt op als gids in de vroegere kampen en is adviseur bij tal van initiatieven om de Holocaust als waarschuwing in de herinnering te houden.
Boeken: Vernietigingskamp Sobibor (1993), Binnen de poorten (1995), Sobibor. Transportlijsten (2001).
Onderscheidingen: Eredoctoraat van de Universiteit van Amsterdam voor zijn historisch speurwerk (2008), Officier in de Orde van Oranje-Nassau (2007), Annetje Fels-Kupferschmidt onderscheiding voor de Stichting Sobibor (2011), Officier van Verdienste van de Republiek Polen (2013).

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.