Juni niet op alle plaatsen kletsnat; Drenthe is droger

In juni is anderhalf keer zoveel regen gevallen als gemiddeld. Maar de verschillen zijn groot. Eelde en Dwingeloo waren zelfs droger dan normaal.

Zware buien

Het zuidoosten van het land is de afgelopen maand geteisterd door zware regen- en onweersbuien met hagelstenen zo groot als tennisballen. Plaatselijk viel in sommige delen van Noord-Brabant en Limburg meer dan 250 millimeter. Dat is meer dan gemiddeld in een hele zomer. De gevolgen voor land- en tuinbouw waren desastreus. De schade wordt geraamd op een half miljard euro.

Het noodweer is grotendeels aan het Noorden voorbij gegaan. Het neerslagpatroon was erg grillig. Op sommige plekken viel zelfs minder regen dan gemiddeld in juni. Eelde en Dwingeloo behoorden met respectievelijk 65 en 63 mm zelfs tot de droogste plaatsen van het land. De weergoden waren ook Terschelling, waar het theaterfestival Oerol werd gehouden, gunstig gezind. Daar viel slechts 55 mm neerslag.

Stortbuien

De meest regen in het Noorden kwam in Midden-Drenthe en in Oost-Groningen uit de hemel. Op veel plekken viel daar rond de 100 mm neerslag. Dat is de helft meer dan het langjarig landelijke gemiddelde van 68 mm.

De eerste helft van juni was het in het Noorden overwegend zonnig en warm. In de tweede helft van de maand daalde de temperatuur en werd het ook hier vaak buiig. Op 12 juni viel in Veenhuizen 37 mm en een dag later in Woltersum 33 mm hemelwater. Stortbuien kwamen ook in het Noorden voor. Op 15 juni kwam in Lauwersoog in een half uur tijd 35 mm naar beneden. Slechts eens in de 75 jaar krijgt een plek een dergelijke hoeveelheid statistisch gezien binnen zo’n kort tijdspanne te verwerken.

Warm, maar minder zonnig

De maand juni was niet alleen nat, maar ook warm. In De Bilt was het ruim een graad warmer dan normaal. In Eelde was het met 16,3 graden zelfs bijna anderhalve graad warmer dan gemiddeld. Het was daarmee de warmste junimaand sinds 2007. De meeste zomerse dagen werden gemeten in Hoogeveen. Daar werd het op zes dagen 25 graden of hoger, dat is 1 meer dan gemiddeld. Op 23 juni werd de hoogste temperatuur bereikt met 26 tot 29 graden. Alleen op de Wadden is het in juni niet zomers warm geweest.

Ondanks de warmte heeft de zon zich niet buitensporig vaak laten zien. Landelijk scheen de zon 13 uur minder dan normaal. In het Noorden was het dankzij de eerste twee zomerse weken nog het meest zonnig. Met uitzondering van Lauwersoog. Daar scheen de zon slechts 160 uur, tegen 205 uur normaal. Daarmee beleefde Lauwersoog de somberste junimaand sinds 1991.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.