Justitie duikt in mestgesjoemel biovergister

De politie heeft dinsdagochtend bij een huiszoeking de administratie van de biovergister in Coevorden in beslag genomen.

Onder leiding van het functioneel parket van het Openbaar Ministerie, dat complexe milieucriminaliteit onder de loep neemt, loopt een strafrechtelijk onderzoek naar het bedrijf aan het Alte Picardiekanaal.

De gemeente Coevorden ging onlangs over tot het innen van een dwangsom van 25.000 euro, omdat de biovergister stelselmatig mest van elders aanvoerde om de installatie te laten draaien.

Herhaaldelijk is het bedrijf daarvoor gewaarschuwd, maar desondanks gingen de frauduleuze handelingen door. Dat constateerde de gemeente Coevorden bij reguliere controles.

Regels

De installatie mag wel worden gevoed met mest, maar dan enkel van koeien die bij de bijbehorende boerderij in Coevorden horen.

Eigenaar van het bedrijf zijn de gebroeders Vroege, die in Dalen werken aan een megastal voor 1900 koeien. Toen zij de biovergister kochten, was de vrees dat mest van deze megastal zou verdwijnen in de vergister in Coevorden.

Henk Nijdam van BBE Biogas in Amersfoort, het bedrijf dat de installatie huurt van de gebroeders Vroege, bezwoer dat dat nooit het geval zou zijn. Ook in zijn woning is een doorzoeking geweest, waarbij ook zijn administratie in beslag is genomen. Jan Vroege zei onlangs niets van de frauduleuze praktijken te weten.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.