Slechts een paar honderd euro namen dieven maandagochtend mee bij juweliers Theo en Edita Verbree in Veeningen, maar de schade is aanzienlijk. „Die bedraagt 15.000 euro, terwijl we net zo'n beetje over de vorige diefstal van drie jaar terug heen waren.”

Na maandagochtend is het van slapen nog niet echt gekomen voor Theo en Edita, die al vijftien jaar Rozenhof Trouwringen aan de Schoolweg in Veeningen bestieren. Om 03.30 uur in de ochtend ging er met grof geweld een sloophamer tegen een van hun deuren. De sirenes sloegen aan en het alarmsysteem zette in een paar seconden het pand vol mist.

De politie arriveerde zo’n tien minuten later, maar van de daders ontbrak elk spoor. Ze waren vertrokken met een aantal sieradendozen vol trouwringen.

Geen trouwringen, maar dummy’s. Toch 15.000 euro schade

Alleen, zo zegt het echtpaar Verbree, zijn de sieraden die in hun zaak lagen niets waard. „We hebben geen juwelen op voorraad”, zegt Theo aangeslagen. „We gebruiken dummy’s om onze klanten te adviseren. De ringen maken we ergens anders. Als die boeven het omsmelten, blijft er misschien twee- of driehonderd euro aan waarde over. Dat lijkt weinig, maar het heeft ons veel tijd en energie gezeten om deze collectie bij elkaar te zoeken.”

De schade is dan ook groot. De dieven gingen volgens Edita gehaaid te werk. De zaak van de twee is achteraf gelegen en is te bereiken via een grindpad. „Ze hebben hun vluchtauto ergens anders neergezet en zijn via de omliggende weilanden naar ons toe geslopen”, vertelt ze.

Op camerabeelden was niets te zien: de kabels van de camera, die precies op het achterste deel van het erf staat gericht, bleken doorgeknipt. In totaal bedraagt de schade zo’n 15.000 euro, rekent Theo uit. „Deze mensen maken van inbreken hun beroep. Ze zijn zeer professioneel te werk gegaan.” Toch is de grote moker, die is gebruikt om de deur in te slaan, door de dieven achtergelaten.

‘Mentaal een flinke klap gehad’

Het is de tweede roof bij Rozenhof in drie jaar tijd. Edita: „Ik heb twee jaar nodig gehad om over de eerste roof heen te komen. Nu lig ik in bed en reageer ik op elk geluidje. Mentaal heb ik een flinke klap gehad. De angst sluipt er meteen weer in bij mij.” De twee hopen dat getuigen die rond het tijdstip van de inbraak iets hebben gezien, in of rondom Veeningen.

Voor de goede orde: Theo en Edita denken absoluut niet aan stoppen. „Dat zou wel erg makkelijk zijn”, stelt Edita. Theo: „We hebben een zaak die al zo’n vijftig jaar bestaat. Dat laat je niet zomaar vallen. We moeten weer door en dat gaan we ook zeker doen!”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe