KLM Flight Academy in Eelde levert minder piloten af dan gepland

Studenten van de KLM Flight Academy bij een van de lesvliegtuigen op Eelde. Foto: Archief DVHN/Jaspar Moulijn

De KLM Flight Academy in Eelde heeft vorig jaar 45 piloten afgeleverd. Dat zijn er minder dan de zestig die de vliegschool elk jaar wil opleiden.

De coronacrisis is de voornaamste reden dat de KLM vliegschool haar quotum van zestig niet haalde, zegt hoofd opleidingen Mark Gerritsen. ,,Door de lockdown konden alleen de solovluchten doorgaan. De duovluchten met instructeur moesten we stil leggen.”

De vijftien studenten die hun diploma voor verkeersvlieger nog niet gehaald hebben, zitten in het laatste deel van hun opleiding, aldus Gerritsen. ,,Die studeren begin dit jaar af verwachten we.”

In de wachtkamer voor baan bij KLM

De KLM Flight Academy leidt hoofdzakelijk piloten op voor de KLM. Door de coronacrisis liggen de passagiersvluchten grotendeels stil. De afgestudeerde piloten die van een baan verzekerd leken toen ze twee jaar geleden aan hun opleiding begonnen, moeten nu in de wachtkamer plaatsnemen.

Pas als het vliegen weer aantrekt en de situatie normaliseert, worden ze aangenomen. Naar verwachting is dat in 2024 of 2025.

Geen grote financiële gevolgen studenten

In de tussentijd kunnen de afgestudeerde verkeersvliegers hun vaardigheden op peil houden. Hoewel de vliegopleiding ruim 120.000 euro kost, heeft het volgens Gerritsen geen grote financiële gevolgen voor de studenten dat ze nu niet aan de bak kunnen. ,,Ze hoeven geen rente over hun lening te betalen en ook niet af te lossen. Als ze binnen vijf jaar nog geen baan bij KLM hebben worden ze gecompenseerd.”


Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe