Kabinet wil meer ondersteuning kwetsbaar kind (update)

Jongeren in de gesloten jeugdzorg mogen niet meer in de isoleercel belanden. Uit huis geplaatste kinderen krijgen een mentor en elke jeugdzorgjongere stelt in het vervolg samen met zijn begeleiders een toekomstplan op.

Zorgt plan ministers dat er geschikte opvang komt voor uit huis geplaatste jongeren?
Lees verder

Met die maatregelen willen minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid en zijn collega Sander Dekker (Rechtsbescherming) de jeugdzorg verbeteren.

Wachttijd

De jeugdzorg is overgedragen aan de gemeente, maar dat loopt nog niet helemaal goed. De ministers streven ernaar dat kinderen zoveel mogelijk thuis opgroeien en meer begeleiding krijgen om zelfstandig te worden. Ook moet de wachttijd voor hulp korter worden.

Eerder kondigde De Jonge al aan te willen zorgen dat een kind dat jeugdzorg krijgt op zijn achttiende verjaardag niet meteen uit zicht raakt. Daarom duurt de pleegzorg in het vervolg standaard tot de 21e verjaardag en krijgen pleegouders dus ook zolang betaald.

Afgelopen jaar kregen een kleine 400.000 kinderen een vorm van jeugdhulp.

Helemaal geen oplossingen

Advocaat Richard Korver zegt dat uit huis geplaatste kinderen, weinig met de plannen opschieten. Hij doet geregeld zaken met uit huis plaatsingen. Voor jongeren die onterecht lang in een gesloten instelling zitten, bieden de ministers volgens hem al helemaal geen oplossingen.

,,Het is een cosmetisch pr-verhaal, waar de kinderen niet mee geholpen zijn. Een mentor hebben ze niet nodig. Dan komt er nog een poppetje bij. Deze kinderen hebben vaak een gezinsvoogd en soms ook nog andere begeleiders. Wat de jongeren nodig hebben, is adequate hulp en opvang.”

De advocaat vindt dat de jeugdzorg en zeker de inkoop van zorg nooit bij de gemeenten had moet worden neergelegd. Hij pleit ervoor om het weer de verantwoording van de provincie te maken. ,,Provincies hebben een groter werkgebied en kunnen veel makkelijker op grote schaal specialistische zorgplekken inkopen bij regionale aanbieders dan gemeenten.”

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.