Kadasterkaarten Drenthe online

Wie was er in 1832 eigenaar van de plek waar ik nu woon? En wat gebeurde daar? Voor het antwoord moest je als Drent tot voor kort naar het archief. Nu niet meer.

Oude kadasterkaarten van Drenthe zijn sinds kort via internet beschikbaar en niet alleen om ze gewoon eens te bekijken. Met een muisklik kom je aan de weet waar boer Zegering zijn grond had liggen of kom je tot de ontdekking dat jouw woonwijk destijds nog gewoon een weids heideveld was. Je kunt er ook achter komen dat advocaat Van der Wijck eigenaar was van het hele dorp Witten én wijde omgeving.

Voor andere delen van het land was dergelijke informatie al eerder beschikbaar via internet. HISGIS heet dat fenomeen: Historisch Geografisch Informatiesysteem. Computerkaarten worden daarin gekoppeld aan allerlei informatie, waaronder die van de eigenaren van de percelen en het gebruik ervan. Maar ook de markegrenzen zijn er te vinden, veldnamen en nog veel meer. Er valt op hisgis.nl in feite te reizen door het verleden van Drenthe met de kaart van 1832 als uitgangspunt. Handig voor onderzoekers van de ruimtelijke ordening, de geschiedenis van het landschap of de bewoningsgeschiedenis van een dorp of stad.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.