Kakkerlakken in het oude dierenpark in Emmen zijn weg, wat nu?

De nog wat onduidelijke toekomst van het oude dierenpark houdt Emmenaren danig bezig. Ze hebben vooral praktische vragen. Er is ook vrees voor overlast.

Gemeten aan het aantal belangstellenden zijn de informatieavonden van de gemeente Emmen over de plannen voor de oude dierentuin een daverend succes. Ook gisteravond zat de zaal – het Bruggebouw – vol toehoorders. Wethouder Jisse Otter (Wakker Emmen) praatte hen bij over de stand van zaken.

Aantrekkelijk en vrij

De lat ligt hoog, benadrukte Otter. ,,Het park moet meer worden dan wat grasveldjes en twee geiten.’’ Hij trok een vergelijking met het volop geprezen Raadhuisplein, waar eerst ook met een flinke dosis achterdocht naar werd gekeken.

Veel is nog onduidelijk, maar wat is concreet? De oude dierentuin moet in ieder geval een aantrekkelijk en vrij toegankelijk park worden, met volop reuring. Iets waarop Otter volgens sommigen net iets te veel de nadruk legde. ,,We hebben met de evenementen in het park deze zomer af en toe genoeg decibellen gehad’’, vond een omwonende.

Er komen zes entrees en wellicht twee horecabedrijven: De Drommedaar, waarin de gemeente graag een grand café ziet, en het oude safarirestaurant. Op de plek van het oude Biochron wordt gewerkt aan een cultureel kwartier, met ruimte voor ateliers en exposities. Externe partijen moeten voor een belangrijk deel de rest invullen. Geen detailhandel, industrie, camping en doorsnee huizen, wel bijzondere woningen en een hotel. Niet per se voor de happy few, zoals iemand vreesde. Er mag wat Otter ook best iets voor pakweg studenten gebouwd worden, als het maar aansluit op de parkachtige omgeving.

Overlast van fietsers

Dit najaar begint de sloop van dierenverblijven waarvoor de gemeente geen toekomstige functie meer ziet, zoals het bavianeneiland. De vogelkooi blijft nog even staan, om op die plek geen groot gat te creëren. Uitgangspunt voor bebouwing is dat er niet meer komt dan in het oude park: 3 hectare op het totaal van 11. De parkranden (Sterrenkamp, spoor en Minister Kanstraat) zijn daarvoor in beeld.

En dat baart een deel van deze straatbewoners zorgen, want hoe hoog wordt die bebouwing? ,,Er komt in ieder geval geen hoogbouw’’, verzekerde Otter, maar de genoemde drie bouwlagen zijn sommigen al te hoog.

Waarom worden er op dit moment geen ijsjes en koffie in het park verkocht, terwijl de oude speeltuin volop in gebruik is? Dat ligt onder meer aan de vergunningen, antwoordde Otter. Kan de wethouder iets doen aan de overlast van fietsers, waardoor wandelaars constant op hun hoede moeten zijn in het park? Ze moeten het samen zien te rooien, vond Otter, net als op de stadsvloer. Leg in het park een fietspad parallel aan het spoor aan, tipte een toehoorder, zodat fietsers niet perse over de stadsvloer hoeven. ,,Dat pad staat ingetekend.’’

Een belangstellende maakte zich zorgen over de kap van monumentale bomen, maar dat is volgens Otter wel het laatste dat de gemeente wil doen. ,,Die bepalen juist de sfeer in het park die we zo graag willen behouden.’’

Kakkerlakken

Aandacht werd gevraagd voor historische elementen in het gebied, zoals de oude kinderboerderij, een gracht met een oude status en een nog deels bestaande historische laan, van ver voor de komst van de dierentuin.

Dat het water in het nijlpaardenbassin net zo gifgroen is als de vloerbedekking in het Bruggebouw was ook Otter niet ontgaan. Maar vrees voor stank door stilstaand water en ongedierte had hij niet. ,,Een jaar geleden kraakten op bepaalde plekken de kakkerlakken onder je voeten, maar dat is niet meer het geval.’’

Doe toch maar het park ’s avonds en ’s nachts op slot, vond een centrumbewoner. Want het gespuis ligt op de loer, zeker in het weekend. Otter wilde er niets van weten. Al was het alleen maar vanwege de mogelijk toekomstige hotelgasten. Al kunnen die straks ook mooi logeren in het Belastingkantoor, vond een ander.

Opnieuw klonk de oproep om van de huidige werknaam ‘mensenpark’ straks toch vooral ‘Rensenpark’ te maken, om de voormalige dierentuindirecteuren Jaap en Aleid Rensen te eren. ,,Want zij hebben tenslotte zo veel voor Emmen betekend.’’

Emmen heeft 10 miljoen euro apart gezet om de basis van het park op orde te hebben. Eind 2017 moeten de plannen klaar zijn, zodat voorjaar 2018 de inrichting kan beginnen.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.