Kalverkeuring Dalen: even knipogen naar je beste vriend

Kalfjes die kindjes voortslepen, in plaats van andersom. Sommige deelnemertjes aan de kalverkeuring van het Zuidenveldfeest in Dalen zijn even compleet van de wereld.

Rijendik staan de oma en opa’s, de ouders en de klasgenootjes om de ring heen. Ze praten, ze lachen, ze applaudisseren. Jurylid Johannes Schipper roemt allerlei mooie kernmerken van kalf Ricky van Bauke Booij (4) uit Benneveld. Zijn moeder Wendy Ottens fotografeert er niet alleen op los, maar ze geeft hem ook nog eens aanwijzingen.

Maar Bauke hoort niets.

Bauke ziet ook niets. Zo één is hij met zijn kalf. Hij zou na het lopen van zijn rondje moeten aansluiten in de rij midden in de ring, net als de anderen. Zodat de jury nog een keer mooi zicht heeft op alle kalveren. Maar Bauke zet nog een rondje in. ,,Kom maar deze kant op’’, moedigt Schipper hem door de microfoon aan. Maar in plaats daarvan begint Bauke te knipogen naar Ricky.

Wekenlang oefenen met zus

Wekenlang heeft hij geoefend met zijn grote zus Famke (7) om met het kalf te kunnen lopen, nu is het dan eindelijk zo ver. En wat gaat het goed. Weer een knipoog! Dit moment pakt niemand hen meer af.

De kalveropfokwedstrijd is ieder jaar onbetwist hoogtepunt van het Zuidenveldfeest, dus ook vrijdag in Dalen. Kinderen hebben er weken aan voorbereiding op zitten. ,,Famke heeft Bauke echt op sleeptouw genomen’’, zegt hun moeder. ,,Ze hebben samen de kalveren gewassen, de dieren laten wennen aan de halsters en uit den treure rondjes gelopen op het erf.’’

Bij voorbaat kansloos, want te veel spieren

Maar eigenlijk zijn hun kalveren bij voorbaat kansloos. ,,Wij fokken op een andere manier. Onze kalveren hebben net een spiertje te veel, naar de maatstaven van deze keuring. Vergelijk het met vrouwen: je hebt topmodellen, die aan alle juiste maten voldoen. En je hebt vrouwen die van zichzelf gewoon ontzettend knap zijn, zonder andere poespas. Onze kalveren vallen in die laatste categorie!’’

Kalf Froukje van Famke wordt dan ook laatste op het onderdeel exterieur, waarbij het dus alleen om de buitenkant van de kalf gaat. Straks let de jury vooral op hoe Famke het kalf leidt.

Beauty uit de buitencategorie

Kalf Rieta van Marin Snijders (8) uit Wachtum is een beauty uit de buitencategorie. Terwijl broerlief Bas (4) zijn handen vol heeft aan zijn kalf - die meer aan Bas trekt dan Bas aan hem -, slaagt Marin erin haar kalf perfect te showen. Een mooi regelmatig tempo, de kop omhoog en een zelfverzekerde Marin.

Trots laat ze de beker zien. ,,Zo leuk! Maar vooral ook omdat je de hele tijd zo met je kalf bezig bent.’’

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.