Kamervragen over brand kippenschuur Orvelte

De Partij voor de Dieren stelt kamervragen over de brand bij een pluimveebedrijf in Orvelte waar deze week 15 duizend kippen om het leven kwamen.

Fractievoorzitter Marianne Thieme trekt zich het lot van de omgekomen beesten aan en stelt kritische vragen aan de staatssecretaris van Economische Zaken Martijn van Dam en de minister van Wonen en Rijksdienst Stef Blok.

Ze wil weten of er voldoende brandpreventie in de stallen aanwezig was, en wat voor maatregelen er genomen waren in de schuren. Verder stelt Thieme dat het onacceptabel is dat duizenden dieren levend zijn verbrand en vraagt ze om extra regelgeving voor dierenstallen. Ook vindt ze dat asbestdaken, zoals in Orvelte, onaanvaardbare risico’s met zich meebrengen voor omwonenden.

Daarnaast wil de PvdD weten hoeveel dieren er vorig jaar op deze wijze om het leven zijn gekomen.

In Orvelte woedde maandagochtend vroeg een felle brand bij het bedrijf van Herman Jansen. Tijdens de brand knapten drie hoogspanningskabels die boven de schuren hingen. De kabels belandden op straat en op het dak van de schuur. Ook kwam er asbest vrij en werd de omgeving afgezet.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.