Kamp schrapt windmolens onder Drouwenermond

In de Drentse Veenkoloniën komen geen 50 maar 45 windmolens. De rij windmolens ten zuiden van Drouwenermond is geschrapt. In overleg met Astron worden de molens meerdere keren per jaar een halve dag stilgezet. Dat maakte minister Henk Kamp (VVD) maandag bekend.

De afspraken met het sterrenkundig instituut, om de invloed van de turbines op radiotelescopieproject Lofar te beperken, worden zwart op wit vastgelegd en maken onderdeel uit van het besluit.

Afspraken

„Deze afspraken zijn zowel voor Astron als de initiatiefnemers van het windpark acceptabel”, zegt Kamp.

Ook wordt de nachtelijke verlichting van de windmolens aangepast waardoor de omgeving minder hinder ondervindt, aldus de bewindsman. Het verzoek van onder meer de provincie om de molens bij Nieuwediep verder van de huizen te plaatsen heeft Kamp niet ingewilligd.

Aanpassingen

,,Daar hebben we geen verandering aangebracht, omdat we dan weer dichter bij andere huizen terecht zouden komen. Volgens ons is dit zowel qua geluid als qua afstand de optimale oplossing.’’

De minister komt met de drie aanpassingen deels tegemoet aan de kritiek op het windpark De Drentse Monden en Oostermoer. Veel inwoners van de Drentse Veenkoloniën protesteren al jaren tegen de komst van het park.

Lees ook ons dossier Windmolens

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.