Kamp wijzigt plan windmolens niet

Minister Kamp geeft geen krimp in het Windpark De Drentse Monden en Oostermoer. Dat blijkt uit het ontwerp-inpassingsplan dat hij vrijdag presenteert.

Ondanks veel protesten uit de Drentse Veenkoloniën blijft minister Henk Kamp (VVD) bij zijn plan om in het gebied vijftig grote windturbines van elk 3 megawatt te plaatsen. Dat betekent dat Drouwenermond en Gasselternijveenschemond aan beide kanten worden omsloten door windmolens.

Het betekent ook dat de afstand tussen bijvoorbeeld Nieuwediep en de windturbines beperkt zal zijn. Ook voor Lofar, de megaradiotelescoop van sterrenkundig instituut Astron, past Kamp het plan niet aan.

Dichterbij
Het windmolenplan, dat in de Veenkoloniën al jaren voor veel rumoer zorgt, is hiermee een stap dichterbij gekomen. Dat de gemeenten Borger-Odoorn, Aa en Hunze en Stadskanaal fel zullen reageren, ligt voor de hand. Ze strijden al tijden tegen het plan, en in het bijzonder tegen de manier waarop het Rijk het windenergieproject naar zich toe heeft getrokken.

Ook de provincie Drenthe, die eerder zelf de Veenkoloniën aanwees als geschikt gebied voor windmolens, is inmiddels niet meer te spreken over het plan van minister Kamp.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.