Kamp zet streep door lozing afvalwater oliewinning op Eems

Afvalwater dat vrij komt bij de oliewinning in Schoonebeek wordt in de toekomst sowieso niet op de Eems geloosd. Minister Henk Kamp laat drie andere verwerkingsalternatieven nog nader onderzoeken.

Alternatieven

Het eerste alternatief is volledige zuivering van al het water dat in Schoonebeek wordt geproduceerd. Kamp wil de innovatieve technologieën die zijn aangedragen door de TU Delft en het bedrijf Salttech in de nadere uitwerking meenemen.

Het tweede alternatief dat nader wordt onderzocht is de injectie in zowel Twente als Drenthe. Daarbij wordt de huidige situatie (injectie in Twente) uitgebreid met oude gasvelden in Drenthe. Sowieso zijn de oude gasvelden in Twente niet groot genoeg om alle afvalwater tot het einde van de oliewinning door de NAM in op te slaan. Vanwege aardbeving in het verleden bij Roswinkel is dat gasveld overigens uitgesloten. Tot tevredenheid van gedeputeerde Tjisse Stelpstra. ,,Ik denk dat de minister een evenwichtig besluit heeft genomen.’’

Het derde alternatief is voor een groot deel voortgekomen uit plannen die inwoners van Twente hebben aangedragen: volledige zuivering, gecombineerd met injectie onder een kleisteenlaag in Drenthe.

Transport afvalwater

Het afvalwater (of injectiewater) wordt nu nog naar Twente getransporteerd, waar het in oude gasvelden wordt gepompt. Of dat nog steeds de beste manier is om het water te verwerken wordt onderzocht. Uit een aanvankelijke lijst van vijf blijven de drie genoemde alternatieven over voor nadere studie. Lozing van (gezuiverd) afvalwater in de Eems leidde tot boze reacties in Groningen van natuurorganisaties en bestuurders.

Kamp wil in de tweede helft van januari een definitief besluit nemen.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.