Kun je genezen van diabetes door regelmatig op de trampoline te springen? Driehonderd Drenten en Groningers doen mee aan een opmerkelijk onderzoek.

De trampoline is een onalledaags instrument in de geneeskunde, maar het speelt een grote rol in het grote onderzoeksproject dat na de zomer vanuit Hoogeveen onder leiding van internist Adriaan Kooy van start gaat. Driehonderd mensen met beginnende type 2 diabetes en overgewicht gaan voor het onderzoek uitproberen of en hoe ze kunnen genezen. „De onderzoeksvraag is of diabetes te genezen is bij zwaarlijvige mensen die deze ziekte nog geen jaar hebben”, vertelt Kooy.

Elke dag 10 minuten

Het zal opmerkelijke beelden opleveren: volwassen mensen die trampoline springen, of er verende bewegingen op maken. Maar eerder onderzoek geeft aan dat regelmatig gebruik van een minitrampoline gunstige effecten heeft. „Springen is een beweging waarbij je vrijwel alle spieren in je lichaam gebruikt”, vertelt Kooy. „Daarom is het zo’n goede beweging, mogelijk beter dan lopen of fietsen.” In principe, verwacht hij, zou elke dag tien minuten springen al effect kunnen opleveren. En, voegt hij er aan toe, de deelnemers krijgen kleine, speciaal voor dit onderzoek ontwikkelde trampolines, die iedereen in huis veilig kan gebruiken.

Mensen met type 2 diabetes zijn minder gevoelig voor het hormoon insuline, dat er voor zorgt dat glucose in de spier goed wordt opgenomen. Glucose is de brandstof voor de spieren. Door de spieren te trainen, kun je er voor zorgen dat de insuline weer beter gaat werken. De patiënt krijgt dan letterlijk en figuurlijk weer meer energie.

Matig overgewicht

Vooral via de huisartsen wil Kooy driehonderd deelnemers vinden, die tussen de 30 en 70 jaar oud moeten zijn. Kooy zoekt verder deelnemers bij wie de diagnose korter dan een jaar geleden is gesteld. Ze moeten geen pillen slikken. De helft van hen moet matig overgewicht hebben (bmi 25-30) de andere helft obesitas (bmi 30-40). Bmi staat voor Body Mass Index, de verhouding tussen lichaamslengte en lichaamsgewicht.

Via een loting worden de deelnemers in drie groepen van elk honderd personen verdeeld. De eerste groep krijgt alleen begeleiding en leefstijladviezen, de tweede gaat daarnaast geregeld trampolinespringen, de derde krijgt in plaats van het trampolinespringen metformine. Dat is een geneesmiddel dat ook leidt tot een betere werking van insuline.

De drie groepen krijgen allemaal twee jaar lang intensieve leefstijlbegeleiding. De honderd trampolinespringers zijn vrij om zelf te bepalen hoe vaak en hoe lang ze springen, maar de trampolines zijn wel uitgerust met sensoren die bijhouden hoe vaak en hoe intensief ze gebruikt worden.

Kooy: „Na die twee jaar gaan we de mensen nog een tijd lang intensief volgen. We willen graag weten hoe mensen hun betere leefstijl volhouden. Daar trainen we hen ook voor. Bovendien gaan we een vervolgstudie houden naar de werking van trampolinespringen én metformine.”

Meedoen aan het onderzoek heeft dus wel impact. Je moet flink aan de slag voor een gezondere leefstijl en de trampolinespringers moeten zich ook laten welgevallen dat de onderzoekers volgen hoe vaak ze aan het springen zijn. Terwijl sommigen misschien denken dat ze met regelmatig insulinespuiten ook geholpen zijn.

„Insulinetherapie zou je juist willen voorkomen bij mensen met type 2 diabetes door hen te helpen hun leefstijl te verbeteren”, reageert Kooy. „Insuline heeft vervelende bijwerkingen, zoals gewichtstoename, waardoor de kans op genezing afneemt.”

De deelnemers krijgen allemaal iets terug voor hun inspanningen. „We verwachten dat de kwaliteit van leven in alle groepen erop vooruitgaat”, voorspelt Kooy. „De trampolinespringers zullen naar verwachting meer spierkracht hebben, waardoor het risico op vallen vermindert. We gaan dat ook meten.”

Kooy is werkzaam bij zorggroep Treant en het UMCG. Hij coördineert het onderzoek vanuit het Bethesda Diabetes Research in Hoogeveen, maar het vindt plaats op meerdere plaatsen in Drenthe en Groningen. Lokale zorgmedewerkers verlenen hun medewerking. Zo leveren het Alfa College en de Hanzehogeschool stagiairs die deelnemers begeleiden. Ook zullen enkele onderzoekers van het UMCG hun proefschrift over dit project schrijven.

De provincie Drenthe steunt het onderzoek met 100.000 euro. De verwachting is dat niet alleen de patiënten er baat bij hebben, maar dat het ook een stimulans geeft aan de kennis en de werkgelegenheid in de regio.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
Gezondheid