Het was even schrikken voor Anne Kuik en Eline Vedder dat ‘hun’ lijsttrekker Hugo de Jonge de lier aan de wilgen hangt. Maar ze zijn ook trots dat de minister van volksgezondheid het landsbelang laat prevaleren boven dat van zijn partij.

„Ik heb ongelofelijk veel respect voor zijn beslissing om alles opzij te schuiven voor de crisis die zomaar ongevraagd ons leven is binnen gewalst”, zegt Eline Vedder uit Ruinerwold, zij staat op plek 23 van de concept kandidatenlijst voor de Tweede Kamerverkiezingen in maart. „Ik ben enorm trots op Hugo de Jonge”, vult Anne Kuik uit Groningen aan, zij staat op de vierde plek. Zij maakte er geen geheim van dat ze op Hugo de Jonge had gestemd bij de lijsttrekkersverkiezing.

Hoekstra ideale kandidaat

Grote vraag is nu wie de plek van Hugo de Jonge inneemt, die afgelopen zomer bij de lijsttrekkersverkiezing een uiterst nipte zege boekte op Pieter Omtzigt. Vedder en Kuik hebben hier geen antwoord op, maar bronnen binnen het noordelijke CDA achten de kans groot dat Wopke Hoekstra de fakkel overneemt Hij was al de gedoodverfde opvolger van politiek leider Sybrand Buma, maar gaf afgelopen zomer aan dat hij geen lijsttrekker wil worden.

Het CDA wil graag de volgende premier leveren en ook Pieter Omtzigt ziet Hoekstra als de ideale kandidaat voor die functie. Omtzigt kreeg landelijke bekendheid doordat hij zich vastbeet in taaie dossiers waarin burgers onrechtvaardig zijn behandeld, zoals met de kinderopvangtoeslag. Hoekstra is wat bestuurlijker en beter in staat tot compromissen. Al denken veel politici in Zuid-Europese landen daar anders over, zij hekelen zijn hoekige opstelling inzake het Europese noodfonds.

Geen tijd voor nieuwe lijsttrekkersverkiezing

Dat De Jonge afziet van het lijsttrekkersschap komt volgens de noordelijke CDA’ers inderdaad die functie doordat door de coronacrisis niet te combineren is met het ministerschap van volksgezondheid. De Jonge is anders dan premier Mark Rutte verantwoordelijk voor alle details van het beleid, aldus de bronnen.

Het partijbestuur beraadt zich vrijdag op de nieuwe situatie. Verwacht wordt dat het snel met een voorstel voor een nieuwe lijsttrekker komt. Er is geen tijd een nieuwe verkiezing onder de leden te houden. Dit weekend zou het partijcongres de kandidatenlijst voor de verkiezingen vaststellen, maar dat is uitgesteld.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe