Kans op vervolg SIVO-festival 'fifty-fifty'

Nieuwe tegenslag voor het SIVO-festival. Het werelddansfestival in Edegem gaat ter ziele. Onvermijdelijk gevolg is dat de kosten voor SIVO daarmee stijgen.

Reiskosten

De 41ste en laatste editie van de Belgische equivalent van SIVO is nu nog in volle gang. Door samen met de Vlaamse zusterorganisatie groepen te strikken, konden tot dusver de reiskosten worden gedeeld. Dat voordeel valt weg nu het folklorefeest in Edegem ophoudt te bestaan. Het festival draaide volledig op subsidie. Nu die kraan helemaal wordt dichtgedraaid, verliest het zijn bestaansrecht. Daarmee is het sluiten van combideals voor SIVO volgend jaar onmogelijk.

Fifty-fifty

Als SIVO dan nog bestaat. Want van de afgelopen editie zijn voorzitter René Wiggers cum suis niet vrolijk geworden. Wiggers schat de kans op een vervolg in 2017 fifty-fifty. ,,En dan schat ik het nog redelijk optimistisch in.’’ Dat in België de stekker eruit gaat kon er ook nog wel bij in een jaar dat alles toch al tegenzit. Dalende sponsorinkomsten en een drastische terugloop qua betalende bezoekers hebben er voor gezorgd dat er onder de streep een negatief saldo is blijven hangen.

De spaarpot is daarmee zo goed als leeg en daarmee ook het geld om nog te investeren in een nieuwe opzet. Wiggers: ,,De vierduizend betalende bezoekers die we in de tenten trokken, waren veel minder dan waar we op hadden gerekend. Op het festivalterrein was het hartstikke druk en gezellig, daar niet van, maar als je aan het eind van de rit ziet hoe slecht we financiëel hebben geboerd, springen de tranen je in de ogen. Tachtig procent van de mensen die een kaartje kochten, waren dorpsbewoners die vooral kwamen om een mooi dorpsfeestje te bouwen. Maar dat is natuurlijk niet wat wij met onze Stichting Internationale Volksculturen Odoorn beogen.’’

De drastische daling in het aantal gastgezinnen van 300 naar 175 vormt ook een serieuze bedreiging. ,,Daarmee kunnen we nog maximaal tien groepen herbergen, terwijl we twee jaar geleden als bestuur hebben gezegd dat twaalf groepen het minimum moet zijn.’’

De komende weken gaat het SIVO-bestuur zich beraden over de toekomst. Deze week nog hoopt voorzitter René Wiggers aan tafel te schikken met het gemeentebestuur van Borger-Odoorn om de situatie te bespreken.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.