Kantoor failliet: Schuurmans laat zich schrappen als advocaat

Op de dag van het faillissement van zijn kantoor heeft Wouter Schuurmans zich laten schrappen van het tableau van de advocatenorde.

Dat zegt curator Robert Verdonk. De roemruchte advocaat (67) wilde blijkbaar voorkomen dat hij als gevolg van de faillietverklaring zou worden geschrapt door de deken van orde van advocaten. Daarom heeft Schuurmans zich deze week zelf uitgeschreven. Hij heeft ook zelf het faillissement van advocatenkantoor Schuurmans in Roden aangevraagd.

'Verrassend laag'

Curator Verdonk noemt de schuldenlast van het failliete kantoor verrassend laag. De grootste schuldeiser is met 350.000 euro een holding van Schuurmans. ,,Hij vond het schijnbaar onverantwoord nog meer eigen geld in het kantoor te pompen.”

Volgens de curator zijn er geen schulden bij de belasting of de bank. Schuurmans geeft een ex-compagnon de schuld van de financiële problemen. ,,Of dat terecht is, kan ik nog niet zeggen. Ik heb dit dossier dinsdag gekregen en moet nog veel onderzoeken.”

Secretaresse

De curator constateert al wel dat er een opvallende crediteur is. ,,Een secretaresse die is ontslagen door het advocatenkantoor zou 50.000 euro ontslagvergoeding krijgen. Dat geld krijgt zij door het faillissement niet uitgekeerd.” De secretaresse die op staande voet was ontslagen, vocht dat ontslag in februari bij de rechter aan. De medewerkster zou de ex-compagnon van Schuurmans hebben geholpen met het wegsluizen van 150.000 euro bedrijfsgeld naar privérekeningen. Tijdens de zitting is op aandringen van de rechter besloten tot een schikking.

De mogelijkheid bestaat dat Schuurmans het faillissement heeft aangevraagd, omdat hij absoluut geen ontslagvergoeding wil betalen. ,,Dat is niet ondenkbaar, maar ik kan die conclusie in dit stadium nog niet trekken.”

Crisis

Schuurmans kocht de compagnon in november voor 100.000 euro uit. De bewindvoerder zegt dat de omzet van het kantoor in 2015 met een half miljoen daalde en dat die trend zich dit jaar doorzet. ,,Advocaten hebben ook last van de crisis. Ik sluit niet uit dat meer advocatenkantoren omvallen.”

Het kantoor van Schuurmans draait volgens de curator nog vier tot zes weken door om te zorgen dat lopende zaken van cliënten niet in gevaar komen.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.