Kapper André Piening uit Annen protesteert in onderbroek tegen coronamaatregelen: 'De regering laat ons ook in de kou zitten'

Kapper André Piening in onderbroek voor zijn zaak in Annen Foto: Jeroen Kelderman

Om aandacht vragen voor de langdurige sluiting van kappers, neemt André Piening uit Annen dinsdag in zijn ondergoed plaats in een kappersstoel voor zijn kapperszaak. Dat er vanaf dit weekend winterse weersomstandigheden in het Noorden worden verwacht, deert hem niet: „De regering laat ons ook in de kou zitten.”

Waarom start u deze actie?

„De regering laat ons als kappers stikken. Er is geen steunpakket en het water staat ons tot aan de lippen. Ik heb het gevoel dat de regering ons in de kou laat zitten en dat wil ik met deze actie ook laten zien. Ze voorspellen sneeuw en ijskoude temperaturen, maar dat moet dan maar gewoon!”

Houdt u het hoofd nog boven water?

„Vanaf maart zitten we straks 27 jaar in het vak. We hebben in die jaren gelukkig een spaarpotje opgebouwd, maar dat is eigenlijk bedoeld voor onze ouwe dag. Op de manier waarop het nu gaat, vliegen er duizenden euro’s uit.”

Hoe zit het met collega kappers?

„Ik hoor enorm veel verhalen van kappers die aan het einde van hun Latijn zijn. Stel je voor dat je nu begint, dan kun je wel inpakken. Stel deze situatie vond twintig jaar geleden plaats, dan had ik het niet gered. De kosten blijven gewoon doorlopen, maar er komt helemaal niets binnen.”

Wat hoopt u met deze actie te bereiken?

„Dat er wat meer aandacht voor onze situatie komt. In de laatste persconferentie van Rutte hoorde je bijvoorbeeld niets over kappers of andere contactberoepen. We zijn inmiddels alweer negen weken gesloten en ik vrees dat dat nog langer gaat duren.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
Coronavirus