Karspelhuis op koers naar Wester Es

In 30 jaar groeide het Karspelhuis in Beilen uit van een ouderenontmoetingsplek naar een groot activiteitencomplex en zorgloket. In 2017 verhuist het ontmoetingscentrum naar de nieuwe Wester Es.

Een van de populairste activiteiten is koersbal in het Karspelhuis in Beilen. De groene mat wordt tot het volle plezier van iedereen wekelijks uitgerold. Het is de bedoeling de ballen zo dichtbij mogelijk bij de kleine witte bal te gooien. Het lijkt een beetje op jeu de boules, maar dan anders.

Ouderen doen in het activiteitencentrum nog steeds de traditionele spelletjes, maar de knoppencursus is allang omgeruild voor de iPadcursus en het loopt ook storm bij Engelse les en Tai Chi.

Laagdrempelig
Wekelijks komen bijna vierhonderd mensen naar het Karspelhuis, dat deze week alweer 30 jaar bestaat. De activiteiten zijn in handen van Stichting Welzijnswerk Midden Drenthe.

Het geheim is de laagdrempeligheid, zegt een welzijnswerker die bij de start van het Karspelhuis betrokken was. Iedereen kan er binnen komen lopen. Verder wordt het pand ook gebruikt als loket voor zorg en dienstverlening. Voordat het Karspelhuis werd geopend in 1985 door voormalig burgemeester Hylke Nauta waren er wel activiteiten in Beilen, maar ze waren overal verspreid. Er was een centrale plek nodig.

Het begon met een zaal met dagopvang voor ouderen en een speciaal kamertje voor het biljarten. Al snel groeiden de bezoekers uit het pand en werd er verbouwd. Er kwamen zalen en kantoren bij. Dat herhaalde zich een paar keer.

In 2017 gaat het ontmoetingscentrum over naar de nieuwbouwlocatie de Wester Es. Een centralere plek in Beilen, maar zonder de historie van het Karspelhuis. ,,Een verhuizing is altijd afscheid nemen en samen weer opnieuw beginnen'', zegt directeur Welzijnswerk Midden-Drenthe Annelies Bakelaar. ,,Een ontmoetingscentrum is zoveel meer dan stenen en muren, het ademt cultuur.''

Foto: Marcel Jurian de Jong

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.