Kat Cyti uit Ruinerwold werd beschoten, aangereden en overleed toen aan een hartstilstand

Foto: archief Sietske Bouma

Het zat kat Cyti uit Ruinerwold bepaald niet mee. Door een wel heel bijzondere samenloop van omstandigheden kwam het dier maandagavond om het leven.

Het heeft er alle schijn van dat de ongeveer 8-jarige kater eerst is beschoten en vervolgens aangeslagen of juist in blinde paniek onder een auto is gekomen. Vervolgens overleed het dier op de operatietafel van de dierenarts aan een hartstilstand.

Renny Hoekstra uit Ruinerwold, bij wie het dier een jaar geleden kwam aangelopen en die zich ontfermde over de kat, is aangeslagen. ,,Dit is vreselijk. Echt heel naar.’’

Omdat Hoekstra wil weten wat er is gebeurd en anderen wil waarschuwen voor een mogelijke kattenhater in haar dorp, liet ze een oproep plaatsen op Facebook. ,,Ik wil weten of iemand iets heeft gezien of gehoord. Nee, tot dusver heb ik nog geen reacties gekregen van mensen met bruikbare tips.’’ Wel veel steunbetuigingen.

‘De ingewanden hingen eruit’

,,Het moet maandagavond tussen 20.30 en 21.00 uur zijn gebeurd. We dachten eerst dat hij was aangereden. De buikwand van de kat was helemaal kapot. De ingewanden hingen eruit. We zijn snel naar de dierenarts gegaan. Die ontdekte een recent kogeltje in het lijfje. Tijdens de operatie is Cyti bezweken aan een hartstilstand. Heel triest’’, zegt Hoekstra.

Cyti kwam een jaar geleden aangelopen bij Renny Hoekstra aan de Wolddijk in Ruinerwold. Ze ontfermde zich over het sterk vermagerde en verwaarloosde dier. Hij kreeg een plekje in de schuur. In een doos met elektrisch dekentje. ,,Cyti knapte op en werd weer speels.’’

Het verse kogeltje in het lijf van de kat maakt duidelijk dat er iemand in Ruinerwold op katten schiet. Hoekstra wil eigenaren waarschuwen en een oogje in het zeil te houden.

menu